POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Cena zlata pod pritiskom sa govorom Powella u fokusu

Cene zlata nisu se značajno menjale u azijskoj trgovini u sredu, ali su oporavljale velike gubitke iz prethodna dva dana, nakon što su naglašeni komentari zvaničnika Federalnih rezervi naterali trgovce da preispitaju očekivanja u vezi sa dodatnim povećanjem kamatnih stopa.

Ovo stavlja u fokus nadolazeći govor predsednika Federalnih rezervi, Džeroma Pauela, nakon što su njegovi komentari na sastanku prošle nedelje bili manje restriktivni prema tržištima.

Cena zlata je porasla prošle nedelje nakon sastanka Federalnih rezervi i nakon što je čitanje o nezaposlenosti koje je bilo blaže nego što se očekivalo, povećalo nade da će centralna banka okončati ciklus povećanja kamatnih stopa.

Međutim, nekoliko zvaničnika Federalnih rezervi je smanjilo očekivanja u vezi sa pauzom, navodeći potrebu za dodatnim povećanjima usled snažnosti ekonomije i postojane inflacije.

To je smanjilo perspektive za zlato, budući da više kamatne stope smanjuju priliku za investiranje u ovu plemenitu metal.

Spot zlato je palo 0,1% na 1.967,78 dolara po unci, dok su terminske cene zlata sa datumom isteka u decembru ostale nepromenjene na 1.973,85 dolara po unci do 23:33 ET (04:33 GMT).

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter