POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Cene nafte opadaju jer slabi fabrički podaci podstiču zabrinutost globalne potražnje

Cene nafte su u utorak oslabile jer su investitori apsorbirali sumorne izglede za potražnju za gorivom sa podacima koji ukazuju na globalni pad proizvodnje baš u trenutku kada se glavni proizvođači sirove nafte sastaju ove sedmice da odluče da li da povećaju ponudu.

Fjučersi na naftu Brent su oslabili 24 centa, ili 0,2%, na 99,82 dolara po barelu dok su fjučersi na naftu VTI oslabili 10 centi, ili 0,1%, na 93,78 dolara po barelu.

Pad je usledio nakon što su fjučersi na Brent u ponedeljak pali na najniži nivo od 99,09 dolara po barelu, što je njihov najniži nivo od 15. jula.
Referentna vrednost američke sirove nafte pala je na čak 92,42 dolara po barelu, najslabije od 14. jula.

„Cene sirove nafte su pale nakon što su brojni podaci o fabričkim aktivnostima sugerisali da se svet kreće ka ogromnoj globalnoj ekonomskoj kontrakciji, i zbog očekivanja veće proizvodnje nafte nakon veoma dobre sezone zarada za naftne kompanije“, rekao je Edvard Moja, viši tržišni analitičar iz OANDA. , u napomeni.

Zabrinutost zbog moguće recesije porasla je u ponedeljak kada su istraživanja iz SAD, Evrope i Azije otkrila da fabrike nisu uspele da dobiju zamah u julu. Proizvodnja je usporena zbog rigoroznih kineskih propisa o COVID-19 i opadajuće potražnje širom sveta.

Pad cena se takođe dešava dok tržišni investitori čekaju završetak sastanka u sredu između OPEC-a i njegovih partnera, uključujući Rusiju, kolektivno poznatu kao OPEC+, kako bi doneli odluku o proizvodnji u septembru.

Dva od osam izvora OPEC+ koje je Rojters anketirao naznačili su da će se na sastanku 3. avgusta razgovarati o manjem povećanju za septembar. Ostatak izlaza će verovatno ostati konstantan.

U međuvremenu, SAD su u ponedeljak uvele sankcije kineskim i drugim kompanijama u pokušaju da izvrše veći pritisak na Teheran da smanji svoj nuklearni program.
SAD su tvrdile da su ove kompanije pomagale u prodaji iranske nafte i petrohemijskih proizvoda istočnoj Aziji u vrednosti od desetine miliona dolara.

Verovatnoća da će Nensi Pelosi, predsednica Predstavničkog doma SAD, otputovati na Tajvan uprkos upozorenjima Pekinga protiv toga, takođe baca senku na tržište.
Pošto istaknuti američki zvaničnik nije posetio ostrvo više od 25 godina, poseta bi mogla da poveća tenzije između Sjedinjenih Država i Kine.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter