Nauči kako se investira u akcije na berzi – PRIJAVI SE

Cene nafte padaju zbog mogućnosti da OPEC nadoknadi gubitak Ruske proizvodnje

Cene nafte su pali u četvrtak uz neke spekulacije da bi Saudijska Arabija zemlja mogla da poveća proizvodnju kao odgovor na pozive SAD.

Nafta Brent je pojeftinila za 2,07 dolara, ili 1,8%, na 114,22 dolara za barel, uz rast od 0,6% prethodnog dana.Američka nafta Vest Teksas Intermediate (WTI) porasla je za 2,21 dolar, ili 1,9 odsto, na 113,05 dolara po barelu, nakon rasta od 0,5 odsto u sredu.Cene su marširale naviše nedeljama pošto je ruski izvoz pritisnut sankcijama EU i SAD.

Dok je postepeno izlazak Kine iz strogih karantina zbog COVID-19 pomoglo državu finansijskom podrškom,investitori postavljaju kupovne pozicije da vide da li će Saudijci dodatno povećati proizvodnju da bi uzvratili na pozive iz SAD, i da li će porast uticati na svetsku ponudu-tražnju.
Saudijska Arabija je spremna da poveća svoju proizvodnju ako Ruska proizvodnja opadne zbog zapadnih sankcija.
Povećanje proizvodnje je predviđeno za septembar i biće pomereno za jul i avgust.

Ipak, drugi očekuju da OPEC+ – grupacija Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) , kao i Rusija – može zadržati svoju proizvodnu politiku nepromenjenom. OPEK+ je pomenuo u sredu da je OPEK spreman da ostane na svom skromnom mesečnom porastu proizvodnje nafte, uprkos zategnutijim međunarodnim tržištima.

Volstrit džornal je u utorak objavio glasine da neke članice OPEC-a razmatraju suspenziju Rusije iz sporazuma o ujedinjenoj proizvodnji, kako bi alternativnim proizvođačima omogućili da pumpaju znatno više sirove nafte.

Komitet OPEC+ smanjio je svoju prognozu suficita na tržištu nafte za 2022. za 500.000 barela dnevno na 1,4 miliona barela dnevno.

Autor članka:

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter