POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Cene nafte pale, prodaja kuća u SAD najniža od 2010.

Cene nafte pale su u sredu zbog očekivanja da će Federalne rezerve SAD kasnije tokom dana nagovestiti rast kamatnih stopa, izazivajući zabrinutost zbog nižeg globalnog ekonomskog rasta i tražnje za gorivom.

Fjučersi na naftu Brent sa isporukom u aprilu pali su za 30 centi na 82,75 dolara po barelu nakon što su u utorak zabeležili pad od 1,2%. Fjučers sirove nafte WTI za april pao je za 38 centi na 75,98 dolara po barelu. 

Američki Fed će u sredu objaviti zapisnik sa svog poslednjeg sastanka, koji će trgovcima dati uvid u to koliko visoki zvaničnici predviđaju da će kamatne stope ići nakon što su nedavni podaci pokazali veću zaposlenost i potrošačke cene u SAD nego što se očekivalo.

Više kamatne stope imaju tendenciju da podignu dolar, čineći naftu denominiranu u dolarima skupljom za vlasnike drugih valuta.

Međutim, drugi ekonomski izveštaji iz SAD, najvećeg svetskog potrošača nafte, pokazali su neke zabrinjavajuće znake. Prodaja postojećih domova pala je u januaru na najniži nivo od oktobra 2010, što je 12-mesečni pad i najduži je od 1999. godine.

Sve veća zabrinutost zbog recesije utiče na cene nafte, dok je tržište oprezno optimistično u pogledu oporavka kineske tražnje, posebno za benzinom i gorivom za avione.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter