POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Cene nafte rastu zbog briga o snabdevanju

Cene nafte su porasle u petak jer brige oko ruskog zabrane izvoza goriva mogu suziti globalnu ponudu, nadmašujući strahove da bi dalje povećanje kamatnih stopa u SAD-u moglo umanjiti potražnju. Međutim, i dalje su se kretale prema prvom nedeljnom gubitku u četiri nedelje.

Fjučersi nafte tipa Brent su porasli za 46 centi, ili 0,5%, na 93,76 dolara po barelu do 06:30 GMT, dok su fjučersi američke nafte tipa West Texas Intermediate (WTI) skočili za 65 centi, ili 0,7%, na 90,28 dolara po barelu.

Oba referentna indeksa su na putu da zabeleže mali nedeljni pad nakon što su porasli više od 10% u prethodne tri nedelje zbog briga oko uske globalne ponude, dok Organizacija zemalja izvoznica nafte i saveznici (OPEC+) održavaju smanjenje proizvodnje.

“Trgovanje je ostalo promenljivo zbog rata između strahova od snabdevanja, koji su pojačani ruskim zabranom izvoza goriva, i briga zbog sporije potražnje usled strožih monetarnih politika u SAD-u i Evropi”, rekao je Toshitaka Tazawa, analitičar kompanije Fujitomi Securities Co Ltd.

“U budućnosti će investitori pratiti da li se OPEC+ drže obećanih smanjenja proizvodnje i da li će porast kamatnih stopa smanjiti potražnju”, dodao je, predviđajući da će se WTI kretati u rasponu od oko 90-95 dolara.

Rusija je privremeno zabranila izvoz benzina i dizela u sve zemlje izvan kruga četiri bivših sovjetskih država sa trenutnim efektom kako bi stabilizovala domaće tržište goriva, saopštila je vlada u četvrtak.

Nedostatak goriva, koji će naterati ruske kupce goriva da kupuju drugde, izazvao je rast cena futuresa za grejno ulje za skoro 5% u četvrtak.

“Cena nafte je skočila sa dnevnog minimuma nakon što je Rusija zabranila izvoz dizela, uključujući i benzin. Ova akcija je okrenula kretanje cena nafte naniže nakon odluke Fed-a”, rekla je Tina Teng, analitičarka kompanije CMC Markets, u napomeni.

“Međutim, rastući strahovi od recesije u evrozoni mogli bi nastaviti da pritiskaju cene nafte.”

Federalne rezerve SAD-a su u sredu zadržale kamatne stope, ali su poostrile svoj restriktivni stav, projektujući povećanje od četvrt procenta do kraja godine na 5,50% -5,75%.

To je pojačalo strahove da bi više kamatnih stopa moglo da utiče na ekonomski rast i potražnju za gorivom, istovremeno podstičući vrednost američkog dolara na najviši nivo od početka marta, čime je nafta i druge sirovine postala skuplja za kupce koji koriste druge valute.

Banka Engleske je pratila Fed i zadržala kamatne stope u četvrtak nakon dužeg niza povećanja, ali je rekla da ne uzima zdravo za gotovo pad inflacije u poslednje vreme.

Član Upravnog odbora Evropske centralne banke (ECB) je rekao da će centralna banka verovatno zadržati stabilne kamatne stope na sledećem sastanku o monetarnoj politici.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter