POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Cene prirodnog gasa u Evropi ponovo rastu; Norveški štrajk povećava pritisak Rusije

Mogućnost napuštanja norveških radnika na gasnim poljima na moru povećala je lošu situaciju tržišta koje već pati od ruskih ograničenja u snabdevanju pošto su evropske cene prirodnog gasa još jednom porasle u ponedeljak.

Prvomesečni ugovori na fjiučerse holandskog Dutch TTF, koji služe kao merilo za severozapadnu Evropu, porasli su za 8% u odnosu na petak blizu 159,73, što je njihov najviši nivo od povećanja cena koje je usledilo nakon ruske specijalne operacije u Ukrajini u februaru.

Proizvodnja gasa u Norveškoj bi mogla da se smanji za više od 10% ove nedelje kao rezultat štrajka sindikata Lederne, koji predstavlja 15% zaposlenih u naftnoj kompaniji u ofšoru i koji poziva na veće povećanje plata kako bi se suprotstavio efektima rastuće inflacije.
U četvrtak su izglasali predloženi sporazum o platama o kojem su pregovarale kompanije i sindikalni lideri.

Od 5. jula štrajkuju tri priobalna polja, a sutradan će biti dodata još tri. Prema Rojtersu, sedmo polje, Tirihans, moraće da se zatvori pošto obližnje polje Kristin, koje će se zatvoriti, obrađuje izlaz za njega.

Isti štrajk će smanjiti norvešku proizvodnju nafte za oko 130.000 barela dnevno. Uticaj na tržišta prirodnog gasa će, međutim, biti veći zbog kritične uloge koju imaju norveške isporuke, koje su se samo povećale otkako je Rusija, najveći snabdevač kontinenta, odlučila da smanji proizvodnju u znak odmazde za zapadne sankcije koje su usledile nakon operacije u Ukrajini .

Poslednjih dana je porasla mogućnost da će Nemačka posebno morati da uvede racionalizaciju gasa ove zime i zatvori značajan deo svoje industrijske baze kako bi obezbedila snabdevanje domova i preduzeća za grejanje. Lider Nemačke sindikalne federacije Yasmin Fahimi izdao je upozorenje tokom vikenda, navodeći da bi takve akcije mogle trajno oštetiti određene industrije u Nemačkoj, kao što su proizvodnja stakla i hemikalije.

Neuspeh inženjerske kompanije Simens da vrati opremu za kompresiju nakon rutinskog održavanja je razlog koji je Rusija navela za smanjenje isporuka Nemačkoj za 60%.
Međutim, takođe je za isti iznos smanjio snabdevanje Italiji, koja putuje drugim cevovodom. Od sledeće nedelje, kada se prvi niz gasovoda Severni tok zatvori na period planiranog održavanja, očekuje se da će snabdevanje Nemačke pasti na nulu, barem privremeno.

Nemačka neće moći da nastavi sa punjenjem svojih skladišta, koja prema stručnjacima iz industrije moraju biti popunjena najmanje 90% do početka grejne sezone u oktobru kako bi se obezbedilo stabilno snabdevanje.

Izvor: Investing

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter