POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Cene zlata blizu 9-mesečnog maksimuma, cena gasa u SAD i dalje pada

CENE ZLATA

Cene zlata su u sredu pale u odnosu na devetomesečni vrhunac, pošto se dolar stabilizovao.
Cena zlata je pala za 0,4% na 1.930,58 dolara po unci, nakon što je u utorak zlato dostiglo najviši nivo od kraja aprila 2022. Fjučersi na zlato u SAD su oslabili 0,2% na 1.931,40 dolara.
Gubici zlata, nakon jučerašnjeg vrhunca, rezultat su tehničke korekcije pošto su investitori zatvorili pozicije kako bi zaključali profit pre objavljivanja podataka o bruto domaćem proizvodu SAD.
Očekuje se da će Ministarstvo trgovine SAD u četvrtak objaviti svoje početne procene BDP-a za četvrti kvartal, koje bi mogle da daju smernice Federalnim rezervama za dalje povećanje kamatnih stop ana narednoj sednici u February.

CENE NAFTE

Nafta je oslabila u sredu pošto su porast zaliha sirove nafte u SAD i zabrinutost oko globalne recesije uticali na optimizam za oporavak tražnje u Kini. Nafta je ojačala od početka 2023. godine, a nafta tipa Brent je ove nedelje dostigla 89 dolara po barelu, prvi put od početka decembra, nakon ukidanja kineske kontrole COVID-a. „Da li će cene nafte moći da nastave sa povećanjem ili ne, zavisiće od toga koliko će se brzo kineska tražnja za sirovom sirovom povratiti u ovom kvartalu“, rekao je Stiven Brenok iz naftnog brokera PVM. U međuvremenu, focus investitora se pomera na stanje zaliha nafte u SAD.
Nafta Brent je oslabila 1 cent na 86,12 dolara po barelu nakon pada od 2,3% u prethodnoj sesiji.
Američka nafta WTI oslabila je 16 centi, ili 0,2%, na 79,97 dolara, nakon pada od 1,8% u utorak.

CENE PRIRODNOG GASA

Rastuće očekivanje da će niske temperature potrajati od februara pomoglo je prirodnom gasu da nakratko produži rast od prethodnog dana pre nego što je cena pala na zatvaranju u utorak.
Martovski fjučers ugovor na gasu je iznosio 3,057 dolara, što je pad od 16,5 centi, ili 5,1% što je praktično uništilo povećanje cene od 5,5% u ponedeljak.
Cene gasa na američkom tržištu su izgubile oko 30% svoje vrednosti od početka 2023. godine, usred mlake tražnje za grejanjem u jednoj od najtoplijih zima na severnoj hemisferi u poslednje dve decenije. 

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter