Nauči kako se investira u akcije na berzi – PRIJAVI SE

Centralna banka Meksika beleži rekordno povećanje kamatnih stopa

Banka Meksika je u četvrtak podigla referentnu kamatnu stopu za rekordnih 75 baznih poena, na 7,75%, i najavila da će nastaviti da povećava stope ako bude potrebno da obuzda inflaciju, koja je udvostručila njen cilj.

Podaci ranije tokom dana pokazali su da je godišnja stopa inflacije do sredine juna iznosila 7,88%, daleko više od cilja centralne banke od 3%, plus-minus jedan procentni poen.

Nakon devetog uzastopnog povećanja, banka je u izjavi nakon sastanka rekla da za buduće političke odluke, odbor očekuje da će nastaviti sa podizanjem referentne stope i da će proceniti koristeći iste agresivne korake ako uslovi to budu zahtevali.

Povećanje stope, koje je najveće pod trenutnim rukovodstvom Banke Meksika od 2008. godine, odobrilo je svih pet članova odbora bez nerešenog rezultata.

Banka, poznata kao Banxiko, radi na kontroli rastućih potrošačkih cena. Od sredine 2021. podigla je referentnu stopu za 375 baznih poena.

Akcija u četvrtak prati rast američkih Federalnih rezervi od tri četvrtine procentnih poena prošle nedelje, što je bilo najveće povećanje u više od 25 godina. Brazil, regionalna elektrana, povećao je stope na 13,25 odsto i zakazao dodatno povećanje za avgust.

Banxiko je naglasio da postoje pritisci u vezi sa ruskim ratom u Ukrajini i strogim merama izolacije koje sprovodi Kina, pored inflatornih šokova izazvanih epidemijom COVID-19.

S obzirom na pritiske na cene, Banxico je revidirao svoje prognoze za glavnu i baznu inflaciju.
Međutim, banka i dalje očekuje da će inflacija doći do cilja od 3% u prvom kvartalu 2024.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter