Nauči kako se investira u akcije na berzi – PRIJAVI SE

Centralno Afrička Republika se oslanja na Bitkoin da izgradi finansijsku budućnost

Poznato je da Centralnoafrička Republika prati stope El Salvadora u usvajanju bitkoina kao zakonskog sredstva plaćanja. Predlog zakona o proglašenju bitkoina i franaka CFA je potpisan u aprilu, a predsednik CAR-a Faustin-Archange Touadera već ima planove da izgradi kripto čvorište na ostrvu Sango. Štaviše, Touadera je pozvala grupu stručnjaka za Bitcoin (BTC) da procene situaciju u zemlji u razvoju.

Da li je Centralno Afrička Republika zaista spremna?

Kolektiv, koji se sastoji od sedam stručnjaka za Bitcoin, proveo je sedam dana u zemlji „da bolje razume kontekst Centralnoafričke Republike i identifikuje glavne faktore koji će podstaći ili sprečiti usvajanje bitkoina u zemlji“. Delegacija bitkoina je takođe ukazala na prednosti i nedostatke trenutnog stanja u zemlji, slikajući živopisnu sliku o tome koliko je CAR zaista spreman za usvajanje vrhunske digitalne imovine širom zemlje.

Prednosti uključuju:

Povoljni propisi za usvajanje bitkoina
Široko rasprostranjeno usvajanje mobilnog novca
95% stanovništva nije u bankama

Nedostaci uključuju:

Nedostatak pristupa internetu
Nedostatak pristupa struji
Nema obrazovnih programa o Bitcoin-u
Ograničenja SIM kartice (može se kupiti samo uz ID)

Sve je u ravnoteži

Delegacija Bitcoin je izrazila zabrinutost zbog nedostatka pristupa internetu i električne energije uopšte. Na primer, Bangui ima dobru integraciju električne energije, dok većina ruralnih područja još uvek nema pristup električnoj energiji, da ne spominjemo internet. Usvajanje bitkoina bi išlo glatko samo ako u zemlji ne postoji ekonomska diverzija.

S druge strane, Centralnoafrička Republika već u saradnji sa Afričkom bankom za razvoj instalira kablove sa optičkim vlaknima, koji bi pokrivali 70% površine, što znači da bi 9 od 10 građana moglo lako da pristupi internetu. Takođe se planira da se optičko vlakno učini dostupnom javnosti već ovog meseca.

Štaviše, činjenica da su mobilna plaćanja već veoma popularno sredstvo plaćanja u zemlji postavlja odličnu osnovu za bitkoin (BTC) koji se primenjuje u svakodnevnim transakcijama. Delegacija bitkoina preporučuje da CAR instalira Bitcoin bankomate u sigurnim područjima u partnerstvu sa 12.000 mobilnih prodavaca u zemlji.

Autor članka:

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter