Nauči kako se investira u akcije na berzi – PRIJAVI SE

Četiri velike američke banke podižu dividende nakon stres testova

Morgan Stanley, Goldman Sachs, Bank of America i Wells Fargo povećali su svoje dividende u ponedeljak nakon što su američke banke prošle nedelje poništile svoje godišnje testove na stres.

Najveći zajmodavci u zemlji lako bi mogli da izdrže ozbiljan ekonomski pad, prema američkim Federalnim rezervama, dajući im čist račun i otvarajući im vrata za transfer dodatnog kapitala akcionarima.

Uprkos tome što je test Fed-a bio teži nego 2021. godine, rezultati su omogućili bankama da objave veće dividende i povećale potrebne kapitalne rezerve nekim zajmodavcima više nego što se očekivalo.

Međutim, zbog mogućnosti da će teška ekonomska situacija zahtevati više kapitala, JPMorgan & Chase i Citigroup su zadržali svoju distribuciju.
Citigroup će verovatno dati najnovije informacije o svojim kapitalnim planovima na predstojećem pozivu za zaradu 15. jula.

U poređenju sa 2021. godinom, rekordnom godinom za velike kapitalne dividende banaka, ovogodišnja povećanja dividendi su bila prigušenija. To je zato što su zajmodavci akumulirali velike sume dodatnog novca tokom pandemije da pokriju potencijalne gubitke zajma koji se nikada nisu materijalizovali.
Na primer, Morgan Stanley je povećao svoju dividendu duplo u junu 2021.

Morgan Stanley je u ponedeljak objavio namere da poveća svoju dividendu na 77,5 centi po akciji i da pokrene program otkupa akcija od 20 milijardi dolara, dok je Goldman Sachs najavio da će povećati dividendu za 25% na 2,50 dolara po akciji. Wells Fargo je objavio da ima za cilj da poveća dividendu na 30 centi sa 25 centi po akciji, dok je Bank of America povećala dividendu za 5% na 22 centa po akciji.

Nakon sati, akcije Morgan Stanley su porasle za 3,5%, dok su akcije Goldmana porasle za 1,4%.

JPMorgan je zadržao svoju dividendu na 1,00 dolara po akciji, navodeći “veće buduće kapitalne zahteve”. Citi je takođe rekao da će moći da ga zadrži na nivou od 51 cent “u nizu scenarija stresa”.

Američke banke sa novim, povećanim dividendama.

Test postavlja „kapitalni bafer stresa“ svake banke, dodatni kapitalni jastuk na vrhu regulatornog minimuma. Veličina je određena hipotetičkim gubicima svake banke pod testom.

Banke su u ponedeljak objavile svoje nove bafere kapitala (SCB), koji stupaju na snagu kasnije ove godine, dajući im vremena da promene svoje bilanse.

Predviđanja analitičara su potvrđena kada su Citigroup, JPMorgan i Bank of America objavili da će se njihov kapitalni bafer za stres proširiti. Na osnovu rezultata testova, analitičari su predvideli da će Bank of America, JPMorgan i Citi imati povećanje rezervisanja za kredite, dok će Citi imati povećanje gubitaka u trgovanju, niže prihode od naknada i veće troškove.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter