POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

ChatGPT prvi u istoriji- 100 miliona korisnika u samo 2 meseca

ChatGPT je oborio istorijski rekord po pitanju broja korisnika u najkraćem mogućem roku i već utiče na rast akcija drugih kompanija koje se bave ili žele da se bave korišćenjem veštačke inteligencije na ovaj način.

Akcije kineskih kompanija iz oblasti veštačke inteligencije su najnoviji trend na tržištima dok globalna pomama oko ChatGPT chat bota, koji podržava Microsoft, podstiče spekulativne opklade na revolucionarnu računarsku tehnologiju.

Samo dva meseca nakon lansiranja, ChatGPT – koji može da generiše članke, eseje, šale, pa čak i poeziju kao odgovor na upite – ocenjen je kao najbrže rastuća aplikacija za potrošače u istoriji. ChatGPT je prva inovacija koja je za samo dva meseca dostigla 100 miliona korisnika. Poređenja radi, TikToku je za isti broj korisnika trebalo 9 meseci, Instagramu 30 meseci a Google translate-u čak 78 meseci! 

Ovo zaista govori u prilog prave manije za veštačkom inteligencijom koja je po svemu sudeći glavni fokus tehnoloških kompanija trenutno. To je nagnalo Google Alphabet Inc da planira sopstvenu uslugu chatbot-a i da koristi više veštačke inteligencije u svom pretraživaču.

Iako ChatGPT nije dostupan u Kini, investitori se klade na akcije kompanija za tehnologiju veštačke inteligencije kao što su Hanwang Technology Co, TRS Information Technology Co and Cloudwalk Technology Co.

Indeks industrije veštačke inteligencije CSI, koji uključuje veće kapitalizovane kompanije kao što je iFlytek Co, ove godine je porastao za oko 17%, nadmašujući rast referentnog CSI 300 indeksa od 6%.

Da se razumemo, još nema naznaka da su ove kompanije sa veštačkom inteligencijom blizu izbacivanja proizvoda nalik ChatGPT-u. Čini se da je najbliži ovome gigant Baidu Inc sa planovima da završi testiranje svog “Ernie bota” u martu. Akcije ove kompanije su porasle za više od 13% u utorak nakon objavljivanja ove vesti.

„Industrija kao celina ima tendenciju da prvo spekuliše o očekivanjima pre nego što kasnije trguje stvarnim rezultatima“, rekao je Zhang Keking, generalni direktor Beijing Gelei Asset Management.

Akcije kompanije Hanwang Technology, koja proizvodi proizvode koji omogućavaju inteligentne interakcije, skočile su na dnevnom nivou 10% tokom sedam sesija nakon što su tržišta ponovo otvorena od praznika Lunarne Nove godine, podižući cene za više od 60% do sada u februaru.

Kompanija očekuje da će prijaviti godišnji gubitak za 2022. godinu, ali veruje da ima prednost u odnosu na interfejs kao što je ChatGPT jer njen model može dati preciznije rezultate klijentima.

Akcije Cloudwalk-a su se više nego udvostručile u sedam trgovačkih dana od praznika Lunarne Nove godine. Kompanija je u utorak upozorila investitore, rekavši da su se njeni gubici produbili 2022. godine, da nije sarađivala sa OpenAI-jem i da nije ostvarila prihode od usluga i proizvoda vezanih za ChatGPT.

Druge kompanije koje su otkrile svoj napredak u tehnologiji veštačke inteligencije su TRS Information Technology i Beijing Haitian Ruisheng Science Technology Ltd. Njihove cene akcija su takođe porasle.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter