POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Coinbase drži 5% ukupne ponude Bitkoina!

Coinbase , poznata kripto berza, trenutno poseduje oko 1 milion Bitkoina, čija vrednost iznosi otprilike 25 milijardi dolara, prema nedavnim saznanjima blockchain analitičke firme Arkham Intelligence, objavljenim u nedelju. Ova cifra znači da Coinbase poseduje skoro 5% ukupne svetske ponude Bitkoina.
Istraživanje Arkham Intelligence-a identifikovalo je i označilo oko 36 miliona Bitkoin adresa koje su povezane sa Coinbase-om. Najveći identifikovani hladni novčanik (cold wallet), sadrži oko 10.000 Bitkoina. Firma takođe sugeriše da može postojati dodatno vlasništvo Bitkoina koje pripada Coinbase-u, a koje nije uključeno u njihovo istraživanje.
Međutim, važno je napomenuti da svi Bitkoini koji se nalaze u Coinbase-ovim novčanicima nisu u vlasništvu same berze. Iako Coinbase upravlja novčanicima sa vrednošću od nekoliko milijardi dolara u Bitkoinima, stvarno vlasništvo nad Bitkoinom koje pripada berzi se procenjuje na oko 10.000 BTC, što je ekvivalentno otprilike 200 miliona dolara po trenutnim cenama.
Sa druge strane, došlo je do značajnog smanjenja zaliha Bitkoina na berzama. Podaci Santiment-a pokazuju da se količina BTC-a koja se nalazi na berzama kreće oko 1,1 milion, što je najmanji nivo u skoro šest godina. Ovaj pad može se tumačiti kao bullish signal, ali i regulatorna nesigurnost koja okružuje Coinbase i druge berze.
Coinbase nadmašuje i vlasništvo koje poseduje Satoshi Nakamoto, osnivač Bitkoina. Veruje se da je Nakamoto rudario više od 1 milion BTC između januara i jula 2009. godine, kada je vrednost Bitkoina bila manja od centa. Po današnjoj vrednosti, ovo bi iznosilo više od 26 milijardi dolara.
Što se tiče vlasništva Bitkoina od strane kompanija, MicroStrategy i dalje igra značajnu ulogu. U svom izveštaju za avgust, MicroStrategy je otkrio da poseduje 152.800 BTC, čija vrednost prelazi 4 milijarde dolara.
Najnoviji izveštaj 10-Q Coinbase-a kod Komisije za hartije od vrednosti i berzu (SEC) procenjuje da berza drži 60,7 milijardi dolara u sredstvima i obavezama klijenata u Bitkoinima. Trgovanje Bitkoinom i parovima sa Bitkoinom čini značajan deo ukupnog prometa Coinbase-a, čineći 40% ukupnih prometa i oko 39% prihoda od transakcija.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter