Nauči kako se investira u akcije na berzi – PRIJAVI SE

Da li je moguće isplatiti platu u kripto u Srbiji?

Da li je moguće isplatiti platu u kriptovalutama?

Za početak da ne odugovlačimo nego odmah odgovaramo – naravno moguće je.
Ovde pričamo o isplati plate (zarade) po Ugovoru o radu.
Iako nema smetnji da se čak cela plata isplati zaposlenom u kripto valutama, naš je savet da to ipak bude u vidu nekog dodatnog bonusa (mesečnog ili godišnjeg svejedno) ali da se zaposlenom ne isplaćuje cela zarada u kriptovalutama iz razloga koje pišemo u narednim pasusima.
Dakle moguće je i isplatiti celu platu u kriptovalutama, ali to ne savetujemo iz razloga dokazivanja isplate zarade raznim državnim organima, bankama itd. Jednostavno tradicionalne banke i dalje ocenjuju kreditni rejting zaposlenog po osnovu isplate zarade u fiat valutama i to čak sa odredjenom šifrom plaćanja.

Prema tome mi savetujemo isplatu dela zarade u kripto valutama (recimo kao neki bonus deo). Taj deo isplate u kriptovalutama će biti isto oporezovan kao i ostali deo redovne zarade isplaćen u fiat valuti (u slučaju Srbije – u dinarima).

Da bude jednostavnije navedimo primer:

Ne bismo komplikovali sa iznosima poreza, PIO doprinosa, doprinoza za zdravstvo i doprinosa u slučaju nezaposlenosti (jer se ti procenti menjaju iz godine u godinu), jednostavnije je da kažemo da je u proseku u odnosu neto platu opterećenje porezima i doprinosima oko 60-63%.
To u primeru ovako izgleda: ako je zaposlenom neto zarada 50.000 din to znači da su porezi i doprinosi još dodatno oko 30.000 din. Znači ukupan trošak zarade tog zaposlenog iznosi 80.000 din mesečno.
Na isti način se računa i bonus tj deo plate isplaćen u kriptu. Kao neto iznos kripta prenesenog zaposlenom računa se vrednost tog kripta u dinarima tog dana prilikom prenosa.
Opet u primeru to ovako izgleda: ako se zaposlenom prenosi 0,33 Ethereuma što u dinarima na dan prenosa iznosi 75.000 din (recimo) znači porezi i doprinosi će biti dodatno još oko 46.000 dinara.
Dakle uvek je prvo potrebno preračunati iznos kriptovalute u dinare na dan prenosa.

Bitna napomena: Ovde nismo uzimali u obzir potencijalne subvencije zaposlenog (ukoliko ima pravo) a koje bi mu umanjile iznos mesečnih poreza i doprinosa i slično tome. Vrednosti smo obračunali i iskazali kroz najčešće primere iznosa plata u Republici Srbiji. Ovde smo završili sa porezima i doprinosima na zaradu. Ali nismo završili sa aspektom poreza na kapitalnu dobit sa strane poslodavca i sa strane zaposlenog.

Poslodavac:
Po našem mišljenju poslodavcu je ovo trošak, dakle on je preneo kriptovalute zaposlenom i na to je obračunao i platio pripadajuće poreze na zaradu. Njemu je to sve trošak plate (i porez i doprinosi i iznos kripta). Poslodavac u ovom slučaju nije ništa zaradio od digitalne imovine (od kriptovaluta) već je napravio sebi trošak te je naše mišljenje da poslodavac ne treba da plati i dodatan porez na kapitalnu dobit.

Zaposleni:
U slučaju zaposlenog on jeste obveznik poreza na kapitalnu dobit i po našem mišljenju treba da obračuna i plati porez prilikom konvertovanja tog Ethereuma u dinare. Nabavnu cenu mu čini zbir iznosa dokumentovane cene po kojoj je stekao Ethereum i osnovice na koju je plaćen porez na zarade.
Prodajna cena je vrednost u dinarima koju je isplatio.

Autor članka:

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter