Nauči kako se investira u akcije na berzi – PRIJAVI SE

Da li se berza oporavlja nakon prošlonedeljnog pada?

Posle nedelju dana gubitaka, fjučersi na akcije su bili viši u ranoj jutarnjoj trgovini u ponedeljak, pošto su se investitori kladili da će Federalne rezerve snažno pooštriti monetarnu politiku kako bi se suprotstavile rastućoj inflaciji.

Dow Jones Industrial Average porastao je 132 poena, ili 0,4%, u trgovini fjučersima.
Fjučersi na S&P 500 i Nasdaq 100 porasli su za 0,57% i 0,77%, trenutačno.

Ranojutarnji pokret je usledio nakon loše nedelje za investitore, pri čemu su glavni indeksi izgubili “ravnotežu”.
Prošle nedelje, Dow je izgubio 0,9% po deveti put u deset nedelja, dok su S&P 500 i Nasdaq Composite izgubili 1,2% i 1%, respektivno, osmi put za devet nedelja.

Investitori su zabrinuti da bi centralna banka mogla prebrzo i suviše dramatično podići kamatne stope, što bi izazvalo recesiju. Povećanje stope od 50 baznih poena — ili pola procentnog poena — očekuje se na sastancima u junu i julu, prema nedavnim izjavama članova Fed-a koji određuju stope.

Uprkos predviđanjima ekonomskog pada i rastuće inflacije, američka ekonomija je u maju otvorila 390.000 radnih mesta, što je bilo bolje od projektovanog.
Dobre brojke o zapošljavanju, prema nekim investitorima, mogu otvoriti put Fed-u da zadrži svoj odlučan stav.

Pažnju investitora privlače podaci o indeksu potrošačkih cena za maj, koji će biti objavljeni u petak ujutro. Predviđa se da će glavni indikator inflacije biti nešto niži nego u aprilu, što bi neki mogli pročitati kao pokazatelj da je inflacija dostigla svoj maksimum.

Berza je ove godine bila izuzetno nestabilna, sa glavnim indeksima koji su se smanjivali za dvocifrene vrednosti od svojih najviših vrednosti svih vremena.
S&P 500 je u padu od 14,7% u odnosu na najviši nivo ostvaren u januaru.
Prošlog meseca, referentna vrednost akcija nakratko je ušla na teritoriju tržišta medveda.

Autor članka:

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter