Nauči kako se investira u akcije na berzi – PRIJAVI SE

Da li smo u balonu koji puca?

Akcije idu gore… dok ne odu dole. Upitni balon svega, ili supermehur, suočen je sa silama koje otežavaju finansijski pejzaž, sa Fed-om koji se zaokrenuo na svom „prelaznom“ inflacionom stavu prošlog novembra.

Promena je započela ciklus modifikacije finansijske politike u cilju borbe protiv rasta cena, nastavlja da deluje na cene pada akcija, i pored jačeg dolara koji nastavlja da raste prethodnih nedelja. “Eksperti” su upozorili da su alternativne industrije i sektori znatno premašili fundamentalne vrednosti , uz podršku FED-a i nekada jake armije dnevnih trgovaca koja se pojavila tokom početka pandemije koronavirusa.

Danas unutar SAD imamo tendenciju da se nađemo u četvrtom supermehuru u poslednjih sto godina. Čak i mnogo opasno, balon kapitala, koji je poslednjih godina ispraćen niskim kamatnim stopama i visokih troškova obveznica, trenutno joj se pridružio balon u stanogradnji kao i rastući balon u robi.

Ono što je sada novo, i isključivo kao Japan u osamdesetim, jeste da je izuzetna opasnost postojanja više mehurića, kao što imamo tendenciju da vidimo ovih dana gde su više sektora previše precenjeni po prvi put u istoriji.

Veliki prodajni događaj je uznemirio DOW i S&P 500 ovih dana, dok je Nasdaq već duže u padu, sa skoro polovinom akcija u indeksu  ispod svojih 52-nedeljnih maksimuma.

Kripto tržišta su su takodje pogodjena (Bitcoin je u padu za 50% u odnosu na svoje maksimum) i povišeni troškovi robe ostaju podložni problemima u lancu snadbevanja, pored nestabilne ponude i potražnje.

U međuvremenu, kupovine ETF-ova u aprilu su pale na najniži nivo od COVID krize jer su prilivi od institucija i maloprodajnih investitora stali.

Nema mnogo “dijamantskih ruku”: Mnogi su započeli investiranje upravo oko COVID-a, tako da je njihova finansijska ekspertiza bila mala.

Sve se promenilo sa promenom politike FED-a u novembru.

Autor članka:

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter