Nauči kako se investira u akcije na berzi – PRIJAVI SE

Dalio je u pravu za bear market u Evropi, agonija će trajati dugo vremena

PRIMARNI POJMOVI

  • Prema podacima koje je prikupio provajder podataka Breakout Point na osnovu javnih obelodanjivanja kompanije, Rej Daliov fond Bridgewater Associates je stavio najmanje 6,7 milijardi dolara u kratke pozicije protiv evropskih kompanija.
  • Daliova firma je negativna na globalnu ekonomiju uopšte i već se zaštitila od rasprodaje američkih državnih obveznica, američkih akcija i američkih i evropskih korporativnih obveznica.
  • Prema Beat Vittmann-u, partneru Porta Advisors-a sa sedištem u Cirihu, milijarder investitor Rej Dalio je u pravu kada se kladio na evropske deonice, a globalna tržišta još uvijek imaju dug put.

Prema statističkim podacima koje je prikupio provajder podataka Breakout Point na osnovu javnih obelodanjivanja kompanije, Daliov Bridgewater Associates je imao najmanje 6,7 milijardi dolara “short” pozicija protiv evropskih kompanija. Bridžvoterove kratke pozicije nisu jasno definisane, da li su direktne opklade protiv akcija ili deo hedžinga.

Prema podacima Breakout Point-a, fond sa sedištem u Konektikatu ima ulog od milijardu dolara protiv holandskog dobavljača poluprovodničke opreme ASML Holding, 705 miliona dolara protiv francuske TotalEnergies i 646 miliona dolara protiv francuskog proizvođača lekova Sanofi. Santander, Bayer, AKSA, ING Groep i Allianz su među ostalim značajnim imenima. Biće zanimljivo posmatrati koja je taktika ove godine bila najbolja.

Prema finansijskoj savetodavnoj firmi, Dalio je u pravu kada je umanjio evropske akcije.

„To su u osnovi kvantitativne tehnike koje prate trendove, koje su se pokazale izuzetno dobro – nije iznenađenje – i zanimljivo je da su kratke i duge strategije bile veoma užasne, i naravno, samo dugotrajne su bile najgore, tako da mislim da je on na pravoj strani ovog investicionog pristupa upravo sada.” Indeks Stoxx 600, koji prati akcije širom Evrope, pao je za više od 16% godišnje, iako nije bio toliko pogođen kao Volstrit. Međutim, imajući u vidu blizinu Evrope sukobu u Ukrajini i posledičnu energetsku krizu, kao i globalne makroekonomske zabrinutosti kao što su rastuća inflacija i problemi u lancu snabdevanja, mnogi analitičari su umanjili svoje izglede za kontinent.

Činjenica da su svi ove kratke pozicije nastale u tako kratkom vremenskom periodu sugeriše aktivnost vezanu za indekse. U stvarnosti, sve firme koje su u kratkom vremenskom periodu su članice STOXX Europe 50 Indeksa. „Ako je ovo strategija vezana za indeks STOXX Europe 50, to znači da su i druge komponente indeksa skraćene, ali su sada ispod zahteva za obelodanjivanje od 0,5%. Ne znamo u kojoj meri su ova otkrivanja potpuno kratka opklada i u kom stepenu oni su tampon protiv specifičnih rizika.”

Daliova firma je negativna na globalnu ekonomiju uopšte i već se zaštitila od rasprodaje američkih državnih obveznica, američkih akcija i američkih i evropskih korporativnih obveznica.

“Ne verujem da smo ni blizu dna.” Uprkos onome što je u petak izgledalo kao manji skup pomoći, Vitman je priznao da bi se slika na globalnoj berzi mogla pogoršati pre nego što se poboljša. „Ne verujem da smo blizu dna u ukupnim indeksima“, rekao je on, dodajući da „ne možemo da uporedimo prosečne padove u poslednjih 40 godina, kada smo u suštini imali tendenciju dezinflacije od [Pola] Volkerova era.” Između 1979. i 1987. Volker je bio predsedavajući Federalnih rezervi, donevši značajna povećanja kamatnih stopa, uglavnom zbog zaustavljanja prekomerne inflacije koja se nastavila tokom 1970-ih i ranih 1980-ih, dok je nezaposlenost dovela do skoro 11% 1981.

„Trenutno imamo veoma teško makro okruženje, sa nestabilnom stopom inflacije“, primetio je Vitman. „Ako samo pogledate činjenicu da imamo dug trezor ispod 3,5 odsto, nezaposlenost ispod 4 odsto i stopu inflacije iznad 8 odsto na američkom tržištu, realne kamatne stope jedva da su se pomerile. „Indikatori rizika kao što su indeks volatilnosti, kreditni rasponi i stope neizmirenja obaveza nisu ni na pola puta do mesta gde bi trebalo da budu da bi se formiralo pravo dno medveđeg tržišta, tako da još treba da se uradi mnogo više razduživanja. Otkako su centralne banke počele svoj jastrebov zaokret da bi se uhvatile u koštac sa inflacijom, mnoge tehnološke akcije koje donose gubitke, „meme akcije“ i kriptovalute su značajno pale, ali Vitman veruje da ima još toga za skladištenje za šire tržište.

„Mnogo problema se trenutno rešava, ali i dalje verujem da je glavni signal ovde veliki raspon duga i stope neizmirenih obaveza, a oni jednostavno nisu dostigli teritoriju u koju je intrigantno investirati na bilo kom nivou ovde, tako da je bol nastaviće se još dugo“.

Autor članka:

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter