POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Devizne rezerve

Devizne rezerve

Šta možemo da naučimo iz ekonomskog sukoba Zapad i Rusije? Zapad je uveo sankcije i blokirao devizne rezerve Rusije. Koja je poruka ostalim suverenim državama u svetu? Devizne rezerve, koje se drže u dolaru i evru, više nisu sigurne. Mogu da se blokiraju iz ko zna kojih sve razloga. Što kriza bude veća, razlozi će da budu sve gluplji. I bahatost i pohlepa bankara Zapada će da bude sve veća. Šta je sa deviznim rezervama Srbije? Prema zvaničnim podacima NBS od 28.02.2022.godine, devizne rezerve iznose – 15,561 milijardi evra. Nažalost, iznos od 13,345 milijardi evra je u stranoj valuti, dok je u zlatu svega 2,068 milijardi evra. Ali, veliki problem je to što se – 7.689 milijardi evra deviznih rezervi nalazi u hartijama od vrednosti. To nisu hartije od vrednosti.

To su hartije bez vrednosti, jer očekujem drastičan pad cena tih hartija. Preostali iznos – 4.736 milijardi evra je kod banaka van Srbije. Kako da zaštitimo naše devizne rezerve? U nastaloj finansijskoj krizi, sve devizne rezerve treba da budu u Srbiji. Tada nas niko ne može da uslovljava. I niko ne može da nam, ko zna iz kojih sve razloga, preti da oduzme naše devizne rezerve. Recimo, kažu bankari sa Zapada, ako ne uvedete sankcije Rusiji, uzećemo vam devizne rezerve. Ili, još gore, ako ne priznate terorističku državu Kosovo. O našim deviznim rezervama režim ne brine.

Kako su postavljeni za namesnike u okupiranoj Srbiji, oni ne smeju da postave pitanje deviznih rezervi. O povlačenju deviznih rezervi ni ne razmišljaju. Ne smeju da razbesne svoje gospodare. Naravno, postavlja se logično pitanje – zašto bi mi držali devizne rezerve van Srbije? Odnosno, preciznije, zašto da ih držimo u dolaru i evru, kada će obe valute da propadnu? Kada sam pre četiri decenije to pitanje postavio, kao apsolvent, profesorima na Ekonomskom fakultetu, video sam kako su bili zaprepašćeni. Tokom narednih decenija ni državni bankari u Srbiji nisu smeli da mi odgovore na to jednostavno i razumno pitanje. Takvo razmišljanje je proglašeno za – jeres!

Untitled design 2022 05 05T114654.509
Devizne rezerve 2

Negirao sam uspostavljene neoliberalne kanone. U koje, iskreno priznajem, nikada nisam verovao. Smatrao sam da je neoliberalna ideologija jedna velika – prevara. Radeći skoro četiri decenije na svetskom tržištu, uverio sam se da je to istina. Prevara je smišljena od strane korporacija i bogataša da bi mogli da porobe kako suverene držve, tako i prezaduženi narod u svojim zemljama. Pogledajmo jednu računicu. Uzmimo na primer, što bi moralo da bude cilj našeg političkog delovanja, da, napokon, dobijemo Vladu narodnog spasa. Koja bi bila sastavljena od iskusnih i dokazanih stručnjaka. Istovremeno, oslobodićemo i NBS, koja više neće da bude pod okupacijom neoliberalnih namesnika iz inostranstva. Imaćemo stručnog guvernera, koji će da odgovara za svoj rad Vladi narodnog spasa.

Šta treba da uradi guverner NBS? Guverner treba da povuče sve devizne rezerve iz inostranstva i da za taj iznos kupi fizičko zlato. Investiciono zlato u polugama čistoće 99,99. Tako bi se 13, 345 milijardi evra pretvorilo u 7.539,55 unci zlata, prema današnjem kursu od 1.770 evra za uncu. Fizičko zlato u polugama bi se deponovalo u trezorima NBS. I tako bi zaštitili naše devizne rezerve. Kada znamo da je cena zlata danas izuzetno potcenjena i da sledi njen veliki skok, onda možemo da izračunamo kolike bi zarade bile na našim deviznim rezervama. Očekuje se da zlato vrlo brzo dođe do tržišne cene od 2.500 $ za uncu. To znači, da bi vrednost naših deviznih rezervi, koje smo pretvorili u investiciono zlato, iznosilo 7.539,55 unci h 2.500 dolara/ uncu= 18,848 milijardi evra.

To je profit od 5,503 milijardi evra. Izračunajte sami kolika bi bila zarada kada dođe do kolapsa dolara i evra, što očekujemo, kada cene zlata, prema mojoj procen, skoči na 15.000 $/ uncu? Prednost držanja deviznih rezervi u zlatu su : Bežimo iz papirnog novca u čvrsti i stabilni novac, Zlato i srebro su jedino novac, već pet hiljada godina, Devizne rezerve se nalaze pod našom kontrolom. Niko ne može da nas ucenjuje i da nam preti blokadama, Možemo da sačuvamo suverenost i nezavisnost države, Zarade na skoku cene zlata će biti ogromne, Ostvarene zarade ulažemo u privredu, pokrećemo proizvodnju, zapošljavamo narod i izvozimo robu, dok dobijene devizne prilive pretvaramo u investiciono zlato, Ostvarujemo dvostruke stope privrednog rasta, Izbegavamo inflaciju, Obezbeđujemo rast životnog standarda građana.

Zar ovo sve nije jednostavno? Zar ova rešenja nisu u interesu države i građana? E, tu je problem. Ne možemo ovo da ostvarimo, jer smo okupirani. Ovakva rešenja nisu u interesu naših okupatora i njihovih domaćih slugu. Oni nam to nikada neće da dozvole. Njihov interes je da budemo okupirani, porobljeni i siromašni. I da devizne rezerve držimo van zemlje i van naše kontrole. Ako hoćemo da napredujemo, da sačuvamo državu i da donesemo bolji život građanima, moramo da se oslobodimo okupacije.

To je prvi i najvažniji korak. Posle toga sve ide mnogo lakše.

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter