POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Dividende banki; Three arrows ne plaća; Nike; Lagarde – šta pomera tržište

  1. Američke banke podižu dividende

Lideri u američkom bankarskom sektoru postali su jasniji pošto su četiri velike banke povećale svoje dividende u ponedeljak nakon što su prošle nedelje obavile godišnji stres test.

Federalne rezerve su u četvrtak dale najvećim zajmodavcima u zemlji mogućnost da preraspodele višak kapitala akcionarima, rekavši da su dovoljno jaki da lako prežive ozbiljan ekonomski pad.

Morgan Stanley (NYSE:MS), Goldman Sachs (NYSE:GS), Bank of America (NYSE:BAC) i Vels Fargo (NYSE:WFC) iskoristili su ovu izjavu da podignu svoje dividende, dok su JPMorgan (NYSE:JPM) i Citigroup (NYSE:C) zadržale su svoje isplate nepromenjene, što sugeriše da izazovno ekonomsko okruženje može zahtevati više kapitala.

Uz to, ovogodišnja povećanja dividendi nisu zakrpa u odnosu na ona koja su viđena 2021. godine, jer su zajmodavci tada izdvojili značajne sume viška gotovine tokom pandemije da pokriju gubitke po kreditima koji se nikada nisu materijalizovali jer je vlada pomogla u sprečavanju masovnih bankrota.

  1. Rok za isplatu kredita propušten, Three Arrows Capital

Čini se da će previranja na tržištu digitalnih valuta pretrpjeti žrtve, jer je Three Arrows Capital propustio kredit u vrednosti od više od 670 miliona dolara.

Kripto berza Voyager Digital izdala je u ponedeljak obaveštenje o kašnjenju hedž fondu zbog neplaćanja zajma od 15.250 bitkoina i kovanica od 350 miliona dolara.

Finansijski problemi dolaze nakon dramatične rasprodaje na tržištu digitalnih valuta, sa ukupnom kapitalizacijom tržišta kriptovaluta sada oko 950 milijardi dolara, što je pad sa 3 triliona dolara na vrhuncu u novembru prošle godine.

U ažuriranju tržišta, Voyager je naveo da trenutno istražuje “pravne lekove”, u cilju povraćaja svojih sredstava od Three Arrows Capital.

  1. Akcije u blagom porastu; Nike razočarao

Američke berze treba da se otvore umereno više, oporavljajući se nakon umerenih gubitaka tokom prethodne sesije.

Tri indeksa objavila su prošle nedelje svoju prvu pozitivnu nedelju od maja, dok su investitori pokušavali da izdvoje pozicije u teškom kvartalu, jer je agresivno pooštravanje centralne banke izazvalo strah od globalne recesije.

Bankarski sektor će verovatno biti u centru pažnje u utorak, dok su akcije Nike-a (NYSE:NKE) trgovale niže na tržištu nakon što je proizvođač atletske obuće prijavio razočaravajući prihod u prvom kvartalu jer se borio sa poremećajima povezanim sa pandemijom u Kini koje je najprofitabilnije tržište.

Podaci o cenama stanova, Federalnih rezervi, veleprodajnim zalihama i majskom trgovinskom bilansu takođe treba da budu objavljeni.

  1. Lagard prodaje ECB-in plan protiv fragmentacije

Predsednica ECB Kristin Lagard održala je u utorak konferenciju za štampu tokom drugog dana trodnevnog godišnjeg samita centralne banke u Portugalu kako bi prodala prednosti svog novog alata protiv fragmentacije.

Predstojeći program kupovine obveznica obuzdaće neuredno povećanje raspona prinosa na obveznice u evrozoni, istovremeno zadržavajući pritisak na vlade da održavaju svoje budžete u redu, rekla je ona.

Evropska centralna banka će sledećeg meseca podići kamatne stope prvi put u deceniji, a Lagardova upozorava da je inflacija u evrozoni „nepoželjno visoka”.

Ove rastuće cene utiču na raspoloženje potrošača u regionu.

Predviđa se da će sentiment Nemačkih potrošača pasti na još jedan rekordno nizak nivo u julu, prema podacima objavljenim ranije u utorak, dok je zvanična statistička agencija INSEE saopštila da je poverenje francuskih potrošača u junu palo više nego što se očekivalo, dostigavši skoro devetogodišnji minimum .

  1. Nafta se penje; G7 ima za cilj da ograniči cenu Ruske sirove nafte

Cene sirove nafte porasle su u utorak, potpomognute vestima da dva najveća kineska grada, Peking i Šangaj, u ponedeljak nisu zabeležili nove lokalno prenosive COVID infekcije.

Ovo je izazvalo nadu da će se ekonomska aktivnost najvećeg svetskog uvoznika sirove nafte vratiti u neku vrstu normalnosti u bliskoj budućnosti.

Pored toga, na strani ponude, i Libija i Ekvador su izjavili da su na nivo njihove proizvodnje nafte uticali građanski nemiri.

Lideri Grupe sedam velikih industrijalizovanih zemalja složili su se u utorak da prouče potencijalna ograničenja cena ruske nafte i gasa u pokušaju da ograniče sposobnost Moskve da finansira svoju invaziju na Ukrajinu.

Diskutabilno je koliko bi takva akcija bila uspešna, ali bi lako mogla da isprovocira Moskvu da preduzme korake za dalje smanjenje snabdevanja Zapadom, potencijalno dodatno zaoštravajući celokupno tržište.

Američki institut za naftu trebalo bi da objavi svoju nedeljnu procenu zaliha sirove nafte u SAD kasnije na sednici. Ovo se može proučavati još pažljivije nego obično nakon što je Uprava za energetske informacije potvrdila da će zvanični izveštaj o inventaru nafte u SAD biti odložen drugu nedelju zaredom zbog kvara hardvera.

Izvor: Investing

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter