Nauči kako se investira u akcije na berzi – PRIJAVI SE

Dogecoin postaje druga najveća PoW kriptovaluta

Nakon Ethereum Merge-a, Dogecoin sada prati samo Bitkoin kao najveća kriptovaluta koja koristi dokaz rada (Proof-of-Work).

Kriptovaluta Dogecoin (DOGE) inspirisana mimom je sada zvanično druga najveća kriptovaluta za dokaz rada (PoW) u smislu tržišne kapitalizacije, nakon nadogradnje Ethereum mreže Proof-of-Stake 15. septembra.

Bitcoin (BTC) naravno ostaje miljama ispred Dogecoin-ove tržišne kapitalizacije od 7,83 milijarde dolara, iako je dobro praćen memecoin još uvek udobno ispred trećeplasirane PoW kriptovalute Ethereum Classic (ETC) (sa tržišnom kapitalizacijom od 4,69 milijardi dolara), Litecoin (LTC) (4,01 milijardi dolara) i Monero (XMR) (2,65 milijardi dolara).

Izvor: Finansijskiputokaz.rs

Činilo se da jedan obožavatelj Dogecoin-a nije verovao u uspon Dogecoin-a da postane druga najveća PoV kriptovaluta, navodeći „ko bi pomislio da će se to dogoditi. Čestitamo #Dogefam.”

Ali to nisu svi dobro prihvatili. Jedan korisnik Tvitera koji je odgovorio na tvit o vestima upitao je kako ljudi mogu ozbiljno da shvate kripto industriju sa memecoinom koji je tako blizu prvog mesta, naglašavajući potrebu da se „beskorisni novčići“ uklone iz javnosti.

Ali Dogecoin bi se takođe mogao uskoro naći u konkurenciji sa ETHPoW – lancem hard fork-a Ethereum PoW koji će nastaviti da rudari, prema zvaničnom Twitter nalogu ETHPoW-a, koji trenutno košta 13,64 dolara.

Ethereum-ov prelazak na PoS je možda dodao pritisak na mreže kriptovaluta koje pokreće PoW da pređu na održiviji mehanizam konsenzusa.

U izjavi za Cointelegraph, Lachlan Feenei, osnivač i izvršni direktor australijske agencije za razvoj blokčejna Labris, rekao je da je „pritisak na“ Bitcoin sada da opravda PoW sistem na duži rok.

On je dodao da će „oklevanje da izvrši sopstvenu tranziciju na PoS biti ogromno“.

U međuvremenu, Dogecoin fondacija razmatra prelazak Dogecoin-a na proof-of-stake nakon što je prvi put nagovestila promenu u septembru 2021. godine, koju je izneo suosnivač Ethereuma Vitalik Buterin, koji je takođe savetnik za Dogecoin Fondacija.

U decembru 2021. godine, Dogecoin fondacija je objavila svoju „Dogecoin Trailmap“ koja je predložila da se napravi Dogecoin „community staking“ verzija koja je ličila na PoS.

Izvor: Cointelegraph

Autor članka:

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter