POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Dogovor kompanije Adobe vredan 20 milijardi dolara za preuzimanje cloud-based dizajnerske platforme Figma je ugrožen od strane regulatora EU

Evropski antimonopolski regulatori se pripremaju da pokrenu formalnu istragu u vezi sa dogovorom softverskog diva Adobe o preuzimanju cloud-based dizajnerske platforme Figma vrednom 20 milijardi dolara kasnije ove godine, prenosi Financial Times u utorak.

Vlasti EU planiraju da nastave sa detaljnom istragom zbog zabrinutosti za protivkonkurenciju, što bi moglo potrajati mnogo meseci i u krajnjem slučaju dovesti do propasti samog dogovora, navodi FT, pozivajući se na izvore upućene u ovaj potez.

Ove akcije ukazuju na zabrinutost globalnih regulatora da velike tehnološke kompanije koje preuzimaju manje inovativne konkurente mogu ugušiti konkurenciju.

Adobe se nalazi u preliminarnoj fazi regulatornog procesa i vodi konstruktivne razgovore sa regulatorima iz Velike Britanije, EU i SAD o ovom dogovoru, dok Figma očekuje dalje razgovore sa regulatorima, navode kompanije u odvojenim izjavama poslatim Reutersu.

Izveštaj dolazi nakon što je britanska konkurencijska agencija prošlog meseca saopštila da istražuje dogovor između Adobea i Figme, dok je Bloomberg u februaru izvestio da američko Ministarstvo pravde priprema tužbu za povredu antitrust zakona kako bi blokiralo ovaj dogovor.

Regulatori EU su ranije izjavili da će Adobe morati da obezbedi antimonopolsku odobrenje za dogovor sa Figmom, iako dogovor ne dostiže nivo prometa koji bi zahtevao preglede prema pravilima EU.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter