POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Dolar blago pao, američka inflacija porasla!

Američki dolar je blago oslabio u ranom evropskom trgovanju u petak, ali je ostao blizu nivoa visokih vrednosti iz prethodne sesije nakon objavljivanja podataka o postojanom rastu inflacije u SAD-u, što je probudilo mogućnost još jednog povećanja kamatne stope Federalnih rezervi ove godine.

Indeks dolara, koji prati vrednost američke valute naspram košarice od još šest valuta, trgovao je 0,1% niže na 106,222, malo ispod maksimuma od 106,60, kada je indeks zabeležio najveći dnevni skok od marta.

Rast američkog CPI-a podstiče šanse za decembarsko povećanje kamatne stope Federalnih rezervi. Podaci objavljeni u četvrtak pokazali su da su američke potrošačke cene porasle bržim tempom od očekivanog u septembru, što potencijalno otežava odluke Federalnih rezervi usmerene na suzbijanje visoke inflacije.

Indeks potrošačkih cena je zabeležio porast od 3,7% na godišnjem nivou, istim tempom kao u avgustu, i veći od očekivanog za 0,4% na mesečnom nivou. Ekonomisti su očekivali stope od 3,6% i 0,3%.

Ovi podaci su podstakli očekivanja da Federalne rezerve možda još uvek nisu završile sa monetarnim stezanjem, što je podržalo dolar, iako mnogi zvaničnici ukazuju na nedavni porast prinosa na trezorske zapise kao faktor koji umanjuje potrebu za daljim stezanjem finansijskih uslova.

Tržišta sada procenjuju oko 40% verovatnoće povećanja kamatne stope u decembru, u poređenju sa 28% pre objavljivanja izveštaja.

Pregled potrošačkog raspoloženja Univerziteta u Mičigenu za oktobar se očekuje kasnije tokom sesije, a trgovci će takođe proučavati izveštaje o zaradama nekoliko velikih banaka radi dobijanja indikacija o zdravlju ekonomije.

Evro se blago ojačao nakon objavljivanja francuskih i španskih podataka o CPI-u EUR/USD je porastao za 0,1% na 1,0537, nakon oštrog pada tokom prethodne sesije, dok su se pojavili novi podaci o inflaciji u evrozoni.

Francuski CPI je porastao za 4,9% na godišnjem nivou u septembru, dok su španske potrošačke cene porasle za 3,5%, oba iznad srednjoročnog cilja Evropske centralne banke.

Član ECB-a, Fransoa Viler dе Galo, je ponovio svoj stav u četvrtak da centralna banka treba zadržati ključnu kamatnu stopu na trenutnom nivou – najvišem u njenoj 25-godišnjoj istoriji – koliko god bude potrebno kako bi se osiguralo da inflacija ponovo dostigne svoj cilj od 2%.

Više slabih podataka o trgovini Kine USD/CNY je porastao za 0,1% na 7,3078 nakon što su kineski izvozi za septembar smanjeni za 6,2% u odnosu na isti period prethodne godine, dok su uvozi takođe opali za 6,2%, pokazujući da je druga najveća svetska ekonomija i dalje u teškoj poziciji.

S druge strane, GBP/USD je porastao za 0,2% na 1,2193, AUD/USD je porastao za 0,1% na 0,6319, dok je NZD/USD pao za 0,2% na 0,5916.

Saznaj kako da pametno investiraš i profitiraš na berzi ovde.

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter