POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Dolar ostaje kralj, Britanija pada, Boing podmirio troškove SEC – vesti dana

Dolar daje svemu ostalom težak udarac dok cene na globalnim tržištima verovatnoća da će Federalne rezerve još više povećati kamatne stope, čak i pod rizikom od globalne recesije. Funta i britanska imovina imaju posebno jadno vreme nakon što je nova vlada objavila radikalan i – prema nekima – neodgovoran plan za smanjenje poreza. Boing plaća 200 miliona dolara da podmiri optužbe SEC-a da je obmanuo investitore u vezi sa bezbednošću 737-MAX, a cene nafte testiraju nove najniže vrednosti za ovu godinu kako dolar postaje sve skuplji. Evo šta treba da znate na finansijskim tržištima u petak, 23. septembra.

  1. Dolar raste dok prinosi trezora isisavaju život sa globalnih tržišta

Dolar je nastavio svoj stampedo u porastu, a najnoviji rast usledio je nakon što su ankete menadžera nabavki u Evropi pokazale da su i evrozona i britanska ekonomija klizile u recesiju.

Indeks dolara, koji prati dolar u odnosu na korpu od šest valuta napredne ekonomije, porastao je na novi 20-godišnji maksimum od 112, pošto su rastuće kratkoročne i dugoročne kamatne stope na dolare nastavile da usisavaju kapital iz celog sveta.

Prinosi na državne obveznice SAD-a su nastavili da rastu preko noći kako je tržište stajalo u perspektivi daljeg povećanja kamatnih stopa od strane Federalnih rezervi. Prinos na dvogodišnje trezorske zapise, koji je posebno osetljiv na očekivanja Fed-a, porastao je na novi 15-godišnji maksimum od 4,26% pre nego što se malo povukao.

  1. Tržišta Ujedinjenog Kraljevstva u slobodnom padu nakon što je vlada najavila veliko smanjenje poreza uz subvencije za energiju

Britanska imovina je u petak bila u slobodnom padu nakon što su finansijska tržišta negativno reagovala na planove nove vlade da agresivno smanji poreze u nadi da će stimulisati rast.

Funta je oslabila preko 1,2% u odnosu na dolar, dostigavši novi 37-godišnji minimum od 1,1079 dolara, a takođe je izgubila preko 0,5% u odnosu na evro.

Na berzi, FTSE 100 je pao za 1,6%, dok je FTSE 250 indeks koji je više fokusiran na Ujedinjeno Kraljevstvo pao za skromnijih 0,6%.

Prinosi na državne obveznice su dostigli svoje najviše nivoe u godinama na celoj krivoj prinosa, pošto su trgovci cenili u izgledu za mnogo veće zaduživanje kako bi finansirali budžetski deficit koji bi trebalo da se naglo poveća, kao rezultat smanjenja poreza u vrednosti od 45 milijardi funti i energetske subvencije koje će koštati oko 60 milijardi funti samo u narednih šest meseci.

crash 6895201 1280 1
Dolar ostaje kralj, Britanija pada, Boing podmirio troškove SEC - vesti dana 2
  1. Tržište pada opet

Američke akcije bi trebalo da se otvore naglo niže, uz dašak kapitulacije u vazduhu dok rastući prinosi na obveznice pooštravaju finansijske uslove za američku i svetsku ekonomiju.

Akcije koje će verovatno kasnije biti u fokusu uključuju Amazon, nakon kritičnog izveštaja o bezbednosnim standardima njegovih vozača, i Boeing, koji je pristao da plati 200 miliona dolara za poravnanje hartija od vrednosti i berze Optužbe Komisije da je dovela investitore u zabludu u pogledu bezbednosti svojih 737-MAX aviona.

  1. Hong Kong, Tajland ublažavaju dugotrajna ograničenja COVID-a

Postojale su bolje vesti iz Azije, i Hong Kong i Tajland su najavili velike relaksacije svojih mera javnog zdravlja za kontrolu COVID-19.

Tajland će ukinuti vanredno stanje širom zemlje koje je na snazi dve i po godine, čime će se virus smanjiti sa „opasne“ zarazne bolesti na onu koja zahteva samo nadzor. Režim za vanredne situacije zadao je ozbiljan udarac ekonomiji koja više od većine zavisi od međunarodnih prihoda od turizma.

U međuvremenu, u Hong Kongu, vlasti su ukinule hotelski karantin za putnike koji dolaze i signalizirali da je moguće dalje opuštanje.

  1. Pad nafte zbog straha od uništenja potražnje; rig count, CFTC dospeo

Cene sirove nafte testirale su nove najniže vrednosti za ovu godinu, jer je rast dolara nastavio da čini najvažniju svetsku robu manje pristupačnom.

Američki fjučers sirove nafte pao je preko 5% 78 dolara po barelu, neimpresionirani svežim izveštajima vesti koji sugerišu da bi OPEK i njegovi saveznici mogli da smanje proizvodnju kako bi zaustavili dalji pad cena. Blok već proizvodi više od 3,5 miliona barela dnevno manje od svojih zvaničnih kvota za proizvodnju, dok dokument ruske vlade na koji se u četvrtak pozivaju novinske vesti sugeriše da Moskva očekuje pad sopstvene proizvodnje nafte za oko 6% sledeće godine pod uticajem sankcija.

Izvor: investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter