POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Dolar raste nakon odluke Fed-a; Jen je pao na 24-godišnji minimum

Američki dolar je skočio na početku trgovanja u Evropi u četvrtak, postavljajući novi 24-godišnji maksimum u odnosu na jen nakon što su projekcije kamatnih stopa Federalnih rezervi bile u suprotnosti sa golubljim stavom Banke Japana.

Indeks dolara, koji prati dolar u odnosu na korpu od šest drugih valuta, trgovao se 1% više na 111.460, porastao je na čak 111.79, prvi put od sredine 2002. .

Centralna banka SAD podigla je stope za 75 baznih poena u sredu, kao što se očekivalo, ali je takođe nagovestila da će njena referentna stopa porasti za 4,4 odsto do kraja godine i da će dostići 4,6 odsto do kraja 2023.

Ovo sugeriše da će kamatne stope rasti i ostati povišene duže nego što su tržišta ranije cenila.

Ova snaga dolara posebno se odigrala u odnosu na jen nakon što je Banka Japana držala kamatne stope na ultra niskim stopama i zadržala svoj golublji stav.

USD/JPY je porastao za 1,1% na 145,56, popevši se preko ključnog nivoa od 145 i dostigavši najviši nivo od avgusta 1998. Ovaj potez dovodi u igru 146,78, nivo dostignut pre zajedničkog poteza Japana i SAD za podršku jenu 1998. godine.

Japanske vlasti mrmljaju o intervenciji imajući u vidu pad jena od 20% u odnosu na dolar ove godine. Ovo se nastavilo u četvrtak kada je Masato Kanda, zamenik ministra finansija za međunarodne poslove, rekao da Japan još nije intervenisao na tržištu valuta, ali da će to „sigurno“ učiniti kada bude potrebno.

EUR/USD je pao za 0,2% na 0,9817, malo od novog 20-godišnjeg najnižeg nivoa od 0,9809, pri čemu je jedinstvena valuta već odmerena potezom ruskog predsednika Vladimira Putina u sredu da mobiliše deo vojne rezerve zemlje od 2 miliona, povećavajući politička temperatura u regionu.

GBP/USD je pao za 0,3% na 1,1231, odmah u odnosu na novi 37-godišnji minimum od 1,1221 uoči objave politike Banke Engleske kasnije u toku dana.

Očekuje se da će BoE povećati kamatne stope za šesti uzastopni sastanak kasnije na sednici, uz povećanje od 75 baznih poena kako bi odgovarao potezu Fed-a – trenutnog favorita na tržištu.

Međutim, diskutabilno je da li će takav potez funti dati veliki podsticaj s obzirom da zemlja ide ka dubokoj recesiji na kraju godine, prema sopstvenim predviđanjima Banke Engleske, a vlada će verovatno morati da pozajmi u velikoj meri platiti za nedavno najavljenu podršku preduzećima za troškove energije.

AUD/USD osetljiv na rizik pao je 0,7% na 0,6584, što je najniži nivo od sredine 2020. godine, dok je USD/CNY porastao 0,6% na 7,0899, dostigavši najniži nivo od više od dve godine uprkos snažnom dnevnom fiksiranju srednje tačke Narodne banke Kine.

USD/CHF je pao za 0,1% na 0,9653, a očekuje se da će i Švajcarska narodna banka agresivno podići kamatne stope kasnije u četvrtak, što će verovatno okončati decenijski eksperiment sa politikom negativnih kamatnih stopa.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter