Nauči kako se investira u akcije na berzi – PRIJAVI SE

Dolar se hladi, jer entuzijazam kamatnih stopa slabi dok u drugim državam raste

Američki dolar je u ponedeljak imao problema sa svojim glavnim rivalima dok su trgovci ponovo procenjivali izglede za agresivno povećanje kamatnih stopa, dok je evro prednjačio u porastu na početku godišnjeg samita Evropske centralne banke u Portugalu.

Agresivne opklade na povećanje kamatnih stopa podigle su dolar poslednjih dana sa indeksom koji je porastao na skoro dve decenije najviše od 105,79 ranije ovog meseca. Ali sa nekim visokofrekventnim pokazateljima podataka koji pokazuju zamah rasta koji počinje da se hladi, investitori postaju medvedi u pogledu izgleda privrede.

Nagli porast inflatornih očekivanja doveo je do pada poverenja potrošača na rekordno nizak nivo, što će pojačati strahove od daljeg daljeg daljeg usporavanja američke ekonomije.

U odnosu na svoje rivale, dolar je oslabio. Ranije ovog meseca dostigao je najviši nivo iz 2002. od 105,79.

Više terminalne cene referentnih kamatnih stopa bile su ključna podrška za dolar, ali je taj izvor snage izbledeo poslednjih dana.

Cene fjučersa pokazuju da trgovci sada očekuju da će se referentna stopa fondova američkih Federalnih rezervi stabilizovati na oko 3,5% od marta sledeće godine, što je povlačenje u odnosu na cene u stopama koje su zumirale na oko 4% u 2023.

Evro je prednjačio u porastu u odnosu na dolar jer je godišnji forum Evropske centralne banke u Sintri počeo sa predsednicom ECB Kristin Lagard i predsednikom Federalnih rezervi Džeromom Pauelom koji su prisustvovali sastanku. Tržišta će pažljivo pratiti bilo kakve znake budućih političkih poteza.

Bez obzira na optimistično raspoloženje na globalnim tržištima, robne valute su u ponedeljak bile pod pritiskom pošto su podaci pokazali da je profit kineskih industrijskih kompanija ponovo opao, iako sporijim tempom, u maju nakon oštrog pada u aprilu.

Na drugim mestima, ruska rublja je oslabila na međubankarskom tržištu.

Kriptovalute su učvrstile dobitke, a najveća svetska kriptovaluta Bitcoin je porasla za 1,4%, trgovajući na 21,170,88 dolara nakon što je pala na samo 17,588,88 dolara ranije ovog meseca.

Autor članka:

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter