POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Dolar se ispravio, energetski sastanak EU, Inflacija u Kini – vesti dana

Zamah je izbledeo preko noći nakon što poslednji jastrebovi komentari Džeroma Pauela nisu uspeli da ga podrže na kratkoročnim nivoima prekomerne kupovine. Evropski ministri energetike sastaju se na kriznim razgovorima u Briselu, ali se verovatno neće mnogo toga složiti. Akcije su postavljene za svoje prvo pozitivno nedeljno zatvaranje za četiri nedelje, nakon što DocuSign i Zscaler pozitivno iznenade zaradom. Kroger izveštava danas. A kineska inflacija se smanjuje pod pritiskom slabe ekonomije, koja takođe opterećuje globalnu potražnju za naftom. Evo šta treba da znate o finansijskim tržištima u petak, 9. septembra.

  1. Korekcija dolara

Dolar se konačno korigovao, pao je za 1% nakon burnog višemesečnog skupa u kojem su učesnici na tržištu morali da povećaju svoje prognoze za sve veće kamatne stope u SAD.

Zamah se preokrenuo nakon što dolar nije uspeo da postigne nove maksimume kao odgovor na (sada poznate) snažne komentare u četvrtak predsedavajućeg Federalnih rezervi Džeroma Pauela, koji je na događaju u Institutu Cato rekao da: „Moramo da delujemo sada, otvoreno, snažno, dok smo radili i moramo da nastavimo sa tim dok posao ne bude obavljen.”

Podržano najvećim povećanjem kamatne stope Evropske centralne banke u njenom 23-godišnjem životu i obećanjem njene predsednice Kristin Lagard da će još više podizati.

  1. Evropski ministri energetike se sastaju na kriznim razgovorima

Ministri energetike iz čitave Evropske unije sastaju se da razmotre mere osmišljene da smanje izuzetno visoke cene električne energije i prirodnog gasa uoči predstojeće zime.

Teške odluke su malo verovatne, imajući u vidu razlike između različitih država članica o tome kako najbolje smanjiti potražnju i kako nametnuti predloženu gornju granicu cena za ono što je ostalo od uvoza gasa iz bloka iz Rusije. Komesar EU za energetiku Kadri Simson rekla je uoči sastanka da očekuje napredak ka konsenzusu, ali je naznačila da bi planovi mogli biti finalizovani tek na drugom sastanku sledeće nedelje.

Međutim, cene na veleprodajnom tržištu su nastavile da opadaju, a referentni holandski TTF fjučers na prirodni gas pao je za 5,3% na 208,80 evra po megavat-satu. U međuvremenu, cene električne energije osnovnog opterećenja su prošle nedelje pale za nekih 20%.

  1. Američke akcije treba da se otvore više; Kroger zarada

Američka berza će završiti sedmicu na višem nivou po prvi put u četiri pokušaja, pošto sentiment jača nakon određivanja cena više putanje kursa u SAD.

Akcije na koje treba paziti kasnije uključuju DocuSign, koji je naglo veći na tržištu nakon što je konačno objavio ažuriranje zarade sa poboljšanim uputstvima, dok je firma za sajber bezbednost Zscaler takođe veća nakon što je nadmašila očekivanja kasno u četvrtak. Smith & Wesson ide u drugom pravcu nakon razočaravajućeg izveštaja.

Kroger je jedino veliko ime koje treba da prijavi u petak.

  1. Kineska inflacija se dodatno smanjuje kako se privreda usporava

Kina je nastavila da nudi svetu predah od inflacije. Njegove proizvođačke cene, koje se (barem delimično) unose u izvozne cene sa određenim vremenskim zakašnjenjem, porasle su samo 2,3% u odnosu na godinu do avgusta, što je njihovo najniže očitavanje u poslednjih 18 meseci i znatno ispod očekivanja analitičara.

Inflacija potrošačkih cena je takođe smanjena, pri čemu su cene pale za 0,1% na mesečnom nivou da bi godišnja stopa smanjena na 2,5% sa 2,7%.

Kineski berzanski indeksi porasli su za čak 1,7%, dok je juan produžio svoj oporavak u odnosu na dolar, dobivši 0,5% nakon što je u četvrtak odskočio od velikog nivoa podrške na 7 za dolar.

  1. Sirova nafta odskače kako dolar slabi

Cene sirove nafte su poskočile kako je dolar oslabio, umanjujući pritisak na uvoznike širom sveta koji nisu zasnovani na dolarima.

Eksperti smatraju da bi kineska potrošnja nafte mogla pasti ove godine prvi put od 2002. godine, u proseku za 380.000 barela dnevno. To je delimično zbog najnovijeg talasa epidemija koji će uticati na praznik Zlatne nedelje sledeće nedelje, vreme kada stotine miliona Kineza putuje.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter