Nauči kako se investira u akcije na berzi – PRIJAVI SE

Dolar slabi u odnosu na euro; Rizici i dalje dominanti; Rublja dostiže nove vrhove

Dolar je još jednom pao u jutarnjoj sesiji u Evropi kada je predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard odlučila da ne isključuje povećanje namenske stope od pedeset baznih poena na sastanku banke po u julu.

Do 8 jutros, je porastao na 0,3%, odnosno na 1,0724 dolara, što je najviši nivo u skoro mesec dana. Indeks dolara, tokom kojeg kurs EUR/USD ima najvažniji koeficijent, pao je za 0,2% na 101,86.

Zelene novčanice(dolar) su izgubile zamah poslednjih dana otkako je ECB(Evropska centralna banka) na svom sastanku u julu jasno naznačila da će to biti prvo povećanje kamatne stope u poslednjoj deceniji, sužavajući prostor u pogledu politike između nje i Federalnih rezervi.

Lagardova je napisala blog na veb stranici ECB, govoreći da će ECB biti van teritorije sa negativnim stopama do početka trećeg kvartala.

Depozitna stopa ECB trenutno iznosi -0,5%, dok je njena stopa refinansiranja 0. U trenutnoj atmosferi visokog viška likvidnosti, depozitna stopa je ta koja efektivno postavlja granicu tržišnih kamatnih stopa.

Lagardova je govorila samo pre objavljivanja primarnih indeksa preliminarnih menadžera kupovine za bi od S&P international. Oba PMI(indeks kupovne moći) za proizvodnju i usluge za Francusku je bio ispod očekivanja, međutim, svaki je ostao jasno u okviru znaka rasta. Nemački PMI je uspeo da ostvari svoj prvi dobitak u 3 meseca.

Tržišni ton se vratio na smanjenje rizika nakon procene najave kineskih stimulansa za komercijalna preduzeća u ponedeljak. Dok tržišta pozdravljaju koncept od preko 20 milijardi dolara cene poreskih olakšica za preduzeća, opšti obim je bio nezadovoljavajući za nekoliko i još uvek se nije ponudilo ubedljivo rešenje za koje je stvorila Pekinška strategija „Zero Covid“.

Na drugim mestima, lira je oslabila iznad 16 u odnosu na dolar po prvi put ove godine usred strahovanja u vezi sa rastućom inflacijom. Turska je veliki uvoznik u oblasti energetike i shodno tome izuzetno izložena skoku cena nafte i gasa ove godine. Za razliku od toga, strogo kontrolisan kurs ruske rublje nastavlja da raste , dodirujući još jedan četvorogodišnji maksimum od 56,91 u odnosu na dolar.

Autor članka:

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter