Nauči kako se investira u akcije na berzi – PRIJAVI SE

Dženet Jelen kaže da će “prelazna” inflacija ostati visoka, a Bajden će verovatno povećati prognozu

Američka ministarka finansija Dženet Jelen rekla je senatorima u utorak da očekuje da će inflacija ostati visoka i da će zbog toga Bajdenova administracija naizgled povećati prognozu inflacije od 4,7 odsto za ovu godinu u svom predlogu budžeta.

Tokom saslušanja u senatskom odboru, Dženet je prethodno rekla da se SAD suočavala se sa “neprihvatljivim nivoima inflacije”, međutim da se nada da će porast vrednosti uskoro početi da jenjava.

CPI(indeks cena) u SAD je rastao 8% poslednjih meseci, što je najveće ocičitavanje u više od četrdeset godina i iznad predviđanja administracije predsednika Džoa Bajdena za budžet njegovog predsedništva za 2023.

„Očekujem da će inflacija ostati visoka, mada se nadam da će se smanjiti“, rekla je Dženet.

Dženet je u više navrata odbacila tvrdnje republikanaca da je inflacija bila podstaknuta naftom od strane Bajdenovog zakona o za pomoc za COVID-19 od 1,9 triliona dolara prošle godine.

“Vidimo visoku inflaciju u većini razvijenih zemalja širom sveta. I imaju potpuno različite monetarne politike poslovanja”, rekla je Jelen.

Bajdenova administracija se i dalje zalaže za smanjenu verziju svoje klimatske i socijalne agende, koja bi mogla da obezbedi poreske kredite za čiste energetske tehnologije i reformiše vrednovanje medicinskih lekova – politike za koje je Jelen tvrdila da bi olakšale niže troškove za kupce od povećanja inflacije.

Jelen je ponavljala svoje stavove da je inflacija izazvana visokim troškovima energije i hrane izazvanim Ruskim i Ukrajinskim ratom, kao i novim varijantama COVID-19 i dugotrajnim prekidima lanca.

“INFLACIJA JE PRELAZNA” POGREŠNE REČI

Jelen se vratila pod napad republikanaca kada je priznala da je prošle godine pogrešila kada je predvidela da će inflacija biti promenljiva i da će brzo nestati. Ona će se suočiti sa dodatnim snažnim upitima o poteškoćama na način koji predlaže Komitet u sredu.

„Kada sam prethodno rekao da će inflacija biti prelazna, ono što ranije nisam očekivala bila je situacija tokom koje bismo mogli da se nađemo sa više varijanti COVID-a koji će urušiti našu ekonomiju i svetske lance snabdevanja, a koju nisam zamislila uticaje na troškove hrane i energije koje smo videli od Ruske invazije na Ukrajinu“, rekla je Jelen.

Svedočila je zato što je Svetska Banka u utorak upozorila na povećan rizik od „stagflacije“ – mešavine slabog rasta i visoke inflacije iz sedamdesetih – jer je smanjila svoju prognozu svetskog rasta za skoro 3% odsto za 2022.

Autor članka:

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter