POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Džerom Pauel bi mogao da postavi scenu za akcije da izbrišu sve gubitke do kraja godine

Očekuje se da će predsednik Federalnih rezervi Džerom Pauel sledeće nedelje dati nove naznake o monetarnoj politici, a neki investitori veruju da bi neuspeh šefa Fed-a da odbije opklade na mogao da postavi scenu za rast akcija kako bi se izbrisali gubici do kraja godine.

S&P 500 će značajno porasti ako i kada FED signalizira pauzu podizanja stopa i održi rast koji bi mogao da povrati sve gubitke do kraja godine.

Put inflacije utiče na to da li će pauza Fed-a postati stvarnost i potencijalno pomoći širem tržištu da izbriše svoj gubitak od skoro 12% do kraja godine.

Nedavni izveštaji ukazuju na ublažavanje tempa inflacije koja će se verovatno nastaviti, kaže Li. Potrošnja na usluge može usporiti jer „visoke cene u industriji putovanja i odmora će oslabiti posle leta.

Drugi, međutim, nisu toliko sigurni i ukazuju na zategnuto tržište rada koje će povećati pritiske na plate, dok drugi pokretači, uključujući visoke stope zakupa, nastavljaju da podstiču inflaciju.

Sa rastom plata od 5% ili 6% i možda 6% rasta ekvivalentne rente vlasnika, kao i sa drugim brojevima zakupnina koji se vezuju za CPI, Fed-u će biti strašno teško da vrati inflaciju na 2% .

Nedavne poruke članova Fed-a nisu pomogle da se razjasne očekivanja o tome da li centralna banka razmatra zaokret u politici.

Čini se da neki članovi Fed-a zagovaraju centralnu banku da izvrši još jedno povećanje stope od 75 baznih poena sledećeg meseca, dok drugi imaju oprezniji ton.

Predsednik Fed-a Sent Luisa Džejms Bulard podržao je u četvrtak ideju o još jednom povećanju stope od 75 baznih poena kako bi se stope Fed fondova podigle na nivo koji će izvršiti značajan pritisak na inflaciju.

Predsednica Fed-a Kanzas Sitija, Ester Džordž, je, međutim, delovala oprezno kada je reč o većim poskupljenjima, rekavši da centralna banka mora da bude „veoma pozorna” na zakasneli uticaj svojih političkih odluka na ekonomiju.

Zapisnik sa julskog sastanka Fed-a, objavljen ranije ove nedelje, nije bio konačan i „sadržao je njihovo uobičajeno ’za svakoga ponešto’“, rekla je Nacionalna banka Australije u nedavnoj istraživačkoj belešci.

Trenutne kvote su blago iskrivljene ka povećanju stope od 0,75% na sastanku u septembru. Očekuje se da će stopa federalnih fondova dostići vrhunac od 3,67% u martu 2023., uz smanjenje od oko 40 baznih poena, nakon toga, 2023. godine.

Pauel da se drži ili okreće?

Ali Pauel može da resetuje tržišna očekivanja u vezi sa pivotom Fed-a kada održi govor sledeće nedelje na godišnjem simpozijumu Džekson Hol 25-27. avgusta.

Primedbe šefa Fed-a će se pažljivo pratiti da bi se utvrdilo da li usporavanje ekonomije počinje da razvodnjava Fed-ovu rešenost da nastavi sa povećanjem stope za koje neki tvrde da su potrebna za smanjenje inflacije.

Osim povećanja kamatnih stopa, Pauel bi se takođe mogao fokusirati na smanjenje bilansa stanja Fed-a ili kvantitativno pooštravanje, plan koji bi mogao da se koristi kao „uticajnija poluga za pooštravanje uslova umesto da nastavi da povećava stope trenutnom brzinom.

Ako se šef Fed-a, međutim, ne suprotstavi u dovoljnoj meri protiv rastućeg narativa o okretanju Fed-a, rizikuje veći rizik za dužu inflaciju koja bi izazvala porast dugoročnih prinosa trezora i stavila sektore tržišta osetljive na stope, kao što je tehnologija ponovo na nišanu.

Ako se Fed okrene pre nego što se inflacija fiksira, mislim da vidite ogroman porast prinosa na dugoročne obveznice. To je ono što plaši od ovog narativa o vrhunskom prinosu.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter