Nauči kako se investira u akcije na berzi – PRIJAVI SE

ECB i Povel; NATO pravi probleme; NIO rasprodaja; Potrebno još nafte

Džerom Pauel je specijalni gost Evropske centralne banke na skupu centralnog bankarstva. Smanjenje poreza na gorivo smanjuje Nemačku inflaciju, ali osnovna dinamika i dalje izgleda snažno. NATO stavlja 300.000 vojnika u stanje pripravnosti i sprema se da dočeka Švedsku i Finsku kao članice nakon što Turska odustane od svojih prigovora. NIO je pogođen rasprodajom, a Tesla otpušta osoblje autopilota. Nafta raste ispred podataka o zalihama u SAD i izgleda da su Američke berze spremne za još jedno slabo otvaranje.

  1. ECB ugošćuje Pauela i Bejlija dok inflacija u evrozoni ostaje jaka

Drugog dana skupa Evropske centralne banke u Portugalu će učestvovati predsednik Federalnih rezervi Džerom Pauel i guverner Banke Engleske Endru Bejli, pored uvek prisutne Kristin Lagard i drugih poznatih ličnosti ECB.

Pridružio im se Agustin Karstens, šef Banke za međunarodna poravnanja, koja je u utorak u svom godišnjem izveštaju objavila oštro upozorenje o riziku od stagflacije u svetskoj ekonomiji.

Ranije je bilo mešovitih ekonomskih vesti iz evrozone, pošto je Nemačka inflacija pala, zahvaljujući nekim privremenim vladinim smanjenjem poreza na transport (koje, poput američkog praznika poreza na gas, služe samo za podršku potražnji). Španija je u međuvremenu nadmašila očekivanja sa inflacijom od 10%. ECB je ranije saopštila da je zaduživanje preduzeća poraslo najbržim tempom u poslednjih godinu dana, pošto su kompanije napravile zalihe gotovine pre očekivanog povećanja kamatnih stopa.

  1. NATO pojačava prisustvo u Evropi kako bi se suprotstavio „direktnoj pretnji“ iz Rusije

NATO se sprema za novi Hladni rat sa Rusijom. Šefovi vlada alijanse predvođene SAD sastaju se u sredu u Madridu, Španija, kako bi dogovorili – između ostalog – stalni štab SAD u Poljskoj za njenu 5. armiju i pojačano pomorsko i vazdušno prisustvo u zapadnoj Evropi.

Još dve eskadrile aviona F-35 biće poslate u Veliku Britaniju, dok će broj razarača u Španiji porasti sa četiri na šest.

Ovi potezi su odgovor na ono što je alijansa nazvala „direktnom pretnjom“ evropskom miru od Rusije, koja je pokrenula tri invazije na svoje susede u poslednjih 14 godina. Turska je kasno u utorak odustala od prigovora na pridruživanje Švedske i Finske alijansi, odbacivši politiku neutralnosti koja se proteže decenijama unazad.

Takođe u utorak, SAD su ispalile hitac ekonomskog upozorenja u pravcu Kine, stavljajući pet kompanija na crnu listu zbog navodne podrške Ruskoj vojsci. Kina je ublažila uticaj zapadnih sankcija na Rusiju tako što je poslednjih meseci značajno povećala kupovinu ruske sirove nafte.

  1. Akcije će se ponovo otvoriti niže

Američke berze će se kasnije ponovo otvoriti uglavnom niže, nakon što su u utorak naišle na novi zid prodaje, jer sve više investitora uzima novac sa stola.

Akcije koje će verovatno kasnije biti u fokusu uključuju Pinterest (NYSE:PINS), koji je za svog novog izvršnog direktora izabrao predsednika Google-a za e-trgovinu Bila Readija, zamenivši Bena Silbermana, koji bi trebalo da postane izvršni predsednik. U fokusu će biti i Volt Dizni (NYSE:DIS), koji je u utorak produžio ugovor sa izvršnim direktorom Bobom Čapekom, dok se rat za srca i umove akcionara Spirit Airlines-a (NYSE:SAVE) nastavlja uoči glasanja u četvrtak.

  1. Problemi u EV svetu

ADR-i u kineskom proizvođaču električnih vozila Nio (NYSE:NIO) pali su na tržište nakon što je Grizzli Research u izveštaju o kratkoj prodaji optužio da manipuliše svojim podacima o prodaji, koristeći nekonsolidovanu povezanu stranu – Vuhan Veineng Batteri Asset Management – da preuveliča svoje prihode i profitabilnosti.

Grizli je povukao paralele sa lažnim računovodstvom farmaceutske kompanije Valeant pre sedam godina. Nio je demantovao navode u saopštenju, ali su njegovi ADR-i i dalje pali za 7,8% u pretprodaji, nakon pada od 2,6% u utorak.

Na drugom mestu u EV prostoru, Tesla (NASDAQ:TSLA) otpušta stotine plaćenih radnika na svom samoproglašenom projektu Autopilot, koji još uvek nije pružio punu sposobnost samovožnje koju je godinama unazad više puta obećavao izvršni direktor Elon Musk.

  1. Nafta raste zbog nevolja u Libiji; Dospele zalihe u SAD

Cene sirove nafte su oživjele u trgovini preko noći u pozadini tekućih problema u ključnom sjevernoafričkom izvozniku Libiji, gdje terminali El Sider i Ras Lanuf još uvijek nisu u mogućnosti da izvoze.

Na drugom mestu, izvršni direktor Šel-a (LON:RDSa) Ben van Beurden rekao je na konferenciji da vidi da se globalno tržište nafte dalje zaoštrava jer se zapadni kupci bore da pronađu alternativne izvore goriva za Rusiju.
On je napomenuo da Evropa neće moći da zameni ruski gas koji joj je potreban ove zime tečnim prirodnim gasom, zbog ograničenja kapaciteta.

Autor članka:

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter