POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

ECB pogađa obveznice; Bajden smanjenje tarife; Šimao propušta plaćanje – šta pokreće tržište

  1. Obveznice Evrozone, bankarske akcije su pale na izveštaju ECB

Obveznice evrozone i bankarske akcije su oslabile nakon što je objavljeno da Evropska centralna banka namerava da prekine dugotrajnu subvenciju za sektor koji je bankama omogućio da plate svoje profite jednostavnim parkiranjem viška likvidnosti kod centralne banke.

Prinosi na referentne 10-godišnje državne obveznice evrozone porasli su za između 8 i 12 baznih poena, dok su akcije banaka pale za čak 3,8% u jutro kada su evropska tržišta akcija bila znatno veća.

Sredstva periferne evrozone bila su pod najvećim pritiskom na prodaju, što odražava činjenicu da zemlje poput Italije i Španije više proporcionalno koriste objekte ECB nego one u severnoj Evropi. Italijanska tržišta su bila pod posebnim pritiskom nakon izveštaja u kojem se navodi da će premijer Mario Dragi kasnije održati krizne razgovore sa liderom Pokreta pet zvezdica Đuzepeom Konteom, u nastojanju da zadrži stranku u koaliciji koja se bori oko ekonomske cene podrške Ukrajini.

  1. Nemačka beleži prvi trgovinski deficit za 31 godinu

Ekonomski troškovi su ponovo bili u potpunosti vidljivi pošto je Nemačka u maju zabeležila svoj prvi mesečni trgovinski deficit u poslednjih 30 godina, zbog godišnjeg povećanja računa za uvoz od 28%. Izvoz je takođe patio jer su ograničenja u lancu snabdevanja i rastuće cene energije ograničavale ključne proizvodne sektore kao što su automobili i hemikalije.

Nemački kancelar Olaf Šolc takođe vodi krizne razgovore o stanju ekonomije kasnije u ponedeljak sa predstavnicima sindikata i udruženja poslodavaca. Šef sindikalnog pokreta upozorio je tokom vikenda da bi čitave industrije poput staklarstva i hemikalije mogle biti uništene ako se održi nagli rast cena energenata.

money 938269 1280
ECB pogađa obveznice; Bajden smanjenje tarife; Šimao propušta plaćanje – šta pokreće tržište 2
  1. Bajden smanjuje tarifu ove nedelje

Američki predsednik Džo Bajden mogao bi da najavi ukidanje nekih tarifa iz Trampove ere na kineski uvoz već ove nedelje.

Tarife, koje je ministarka finansija Dženet Jelen kritikovala kao „koče“ američkoj ekonomiji, drže cene za neke uvoze više nego što bi inače bio slučaj, a njihovo podizanje bi oduzelo deo toplote inflacije cena robe . Međutim, to bi takođe izložilo Bajdenovu administraciju optužbama da je slaba prema Kini, što dovodi u pitanje izbornu korist svake takve mere.

Bajden se na drugim mestima našao u novom sukobu sa osnivačem Amazona (NASDAQ:AMZN) Džefom Bezosom, koji je kritikovao njegov apel prodavcima benzina da smanje cene. Bezos je optužio Bajdena za „duboko nerazumevanje osnovne tržišne dinamike“.

  1. Gvozdena ruda pada pošto kineska grupa za nekretnine Šimao propustila plaćanje obveznica

Kineske akcije su napredovale, ali su industrijske robe bile pod pritiskom nakon što je kompanija za razvoj nekretnina Šimao postala poslednja u sektoru koja je propustila plaćanje svog međunarodnog duga.

Propuštena uplata je neugodan podsetnik da su problemi duga u zemlji sa nekretninama i dalje daleko od rešenih i da je centralna banka do sada odolevala iskušenju da agresivno snizi kamatne stope kako bi omogućila sektoru da pokuša da se zaduži za izlaz iz nevolje, jer ima u prošlosti.

Septembarski fjučersi na rudu gvožđa na robnoj berzi u Dalianu su pali za čak 6,3% na 716 juana po toni, produžavajući njihove gubitke na treću sesiju zaredom, i dotaknuvši najniži u poslednjih nedelju dana, na osnovu čitanja tražnje za čelikom.

  1. Nafta; Italija planira produženje poreskog odmora na gorivo

Cene sirove nafte su se kretale u odsustvu američkih učesnika tokom prazničnog vikenda. Bajdenov apel operaterima benzinskih pumpi nije mogao mnogo da utiče na maloprodajne cene gasa u SAD koje su, u proseku od preko 4,80 dolara po galonu, i dalje blizu rekordnih vrednosti.

Do 6:35 ujutro po istočnom vremenu, Američka nafta je oslabila 0,3% na 108,07 dolara po barelu, dok je brent pao za 0,2% na 111,40 dolara.

Tržište ostaje fokusirano na rizik od recesije i nagli pad tražnje krajem godine. Međutim, vlade i dalje pokušavaju da održe potražnju gde god mogu smanjenjem carina, a Italija je postala poslednja koja je očekivala produženje svog sadašnjeg poreskog praznika na gas.

Izvor: Investing

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter