POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Energija Evrope, sastanak OPEC+, novi premijer – vesti dana

Isključivanje gasa u Moskvi pojačava energetsku situaciju u Evropi, dovodeći evro na novi 20-godišnji minimum. OPEC se sastaje sa Rusijom kako bi razgovarali o strategiji proizvodnje za oktobar. Velika Britanija će dobiti novog premijera. Volkswagen će odobriti IPO za Porsche, čime će se otvoriti vrednost za finansiranje njegovih ambicija u vezi sa elektrifikacijom, a Bed Bath & Beyond je pogođen ljudskom tragedijom. Evo šta treba da znate o finansijskim tržištima dok SAD proslavljaju praznik rada u ponedeljak, 5. septembra.

  1. Isključivanje gasa produbljuje energetsku krizu Evrope; Evro dostigao novi minimum

Energetska vanredna situacija u Evropi se produbila nakon što je Rusija zatvorila gasovod Severni tok 1 ka Nemačkoj kasno u petak, što je izazvalo bojazan da će kontinent morati da ode bez prirodnog gasa od svog najvećeg snabdevača ove zime. Rusija je gašenje pripisala tehničkim problemima koji su zahtevali održavanje.

Događaji čine dublju recesiju i veći vrh inflacije verovatnim, sa ponovnim rastom cena prirodnog gasa i struje i pada evra na novi 20-godišnji minimum u odnosu na dolar.

Nemačka je tokom vikenda najavila novi vanredni porez za proizvođače električne energije kako bi pomogao u finansiranju paketa pomoći od 65 milijardi evra (64 milijarde dolara) za domaćinstva i preduzeća. Švedska i Finska su takođe ponudile hitne rezerve za likvidnost dobavljačima energije kako bi osigurale da ključno nordijsko tržište električne energije nastavi da radi.

  1. OPEC+ će se sastati dok G-7 krene da ograniči cenu ruskog izvoza

Ruski potez u petak došao je kao odgovor na odluku G-7 da uvede ograničenje cena na izvoz ruske nafte, potez koji ima za cilj da smanji priliv novca vladi Vladimira Putina, ali koji dolazi sa ozbiljnim poteškoćama u primeni.

Ruski ministar energetike će se kasnije sastati sa svojim kolegama u Organizaciji zemalja izvoznica nafte, usred sugestija da će blok smanjiti proizvodnju za čak 100.000 barela dnevno u oktobru, poništavajući povećanje koje je dogovoreno mesec dana ranije.

Kakav bi to praktični uticaj imao kada zemlje OPEC+ već proizvode skoro 3 miliona barela dnevno ispod dogovorenih kvota, nije jasno.

Fjučersi američke sirove nafte porasli su za 2,7% na 89,25 dolara po barelu, dok je nafta Brent porasla 2,9% na 95,73 dolara po barelu.

  1. Evropske akcije pale na vesti o gasu; VW će odobriti Porsche IPO

Američke akcije su zatvorene za praznik rada, ali evropske su u velikoj zbrci nakon vesti iz Rusije u petak.

Do 12:20, referentna vrednost STOKSX 600 je pala za 1,1%, ali DAX u Nemačkoj i FTSE MIB u Italiji, indeksi za dve privrede koje su najviše izložene nestašicama ruskog gasa, oba su pala za preko 2%, umanjujući gubitke nakon prvobitnih pao preko 3%.

Akcije koje će verovatno ostati u fokusu kasnije uključuju Volksvagen, čiji odbor treba da odobri IPO preferencijalnih akcija Poršea, nadajući se da će prikupiti sredstva za finansiranje ogromnog investicionog budžeta za električnu tranziciju u narednim godinama. Takođe je postavljeno da odobri prodaju 25% paketa akcija sa pravom glasa u proizvođaču sportskih automobila Porsche Automobil Holdingu, kompaniji preko koje porodice Piech i Porsche kontrolišu VW grupu.

  1. Trass će biti imenovan za novog lidera konzervativaca u Velikoj Britaniji

Liz Truss bi trebalo da postane sledeća premijerka Ujedinjenog Kraljevstva kada Konzervativna stranka objavi rezultate svojih izbora za vođstvo u 14:30. Čini se da Truss ima ogromnu podršku članstva stranke, nakon što je svoju kampanju usredsredila na potrebu za smanjenjem poreza, istovremeno obećavajući velika povećanja potrošnje na odbranu.

Truss je obećala da će odlučiti o paketu mera, ublažavajući bolove energetske krize u roku od nedelju dana nakon što je potvrđen na funkciji.

Događaji bi trebalo da okončaju štetni period neizvesnosti koji je poslednjih nedelja potkopao i funtu i tržište državnih obveznica Ujedinjenog Kraljevstva. Međutim, mnoga druga pitanja, kao što su Trusove namere u vezi sa nezavisnošću Banke Engleske i njen stav prema odnosima sa EU (gde njen tim navodno planira da pokida britanski sporazum o Bregzitu) ostaju bez odgovora.

  1. Finansijski direktor Bed Bath & Beyond izvršio samoubistvo

Finansijski direktor kompanije Bed Bath & Beyond Gustav Arnal izvršio je samoubistvo tokom vikenda, dva dana nakon što je kompanija objavila plan da zatvori oko petine svojih prodavnica i otpusti hiljade radnih mesta.

Njegova smrt ostavlja BBBY bez finansijskog direktora ili stalnog izvršnog direktora dok se bori da završi svoje račune za kvartal koji se završava 27. avgusta.

Arnal je imenovan kao optuženi zajedno sa osnivačem Chewy-ja i predsednikom GameStop-a Rajanom Koenom u tužbi akcionara koji traži status grupne tužbe. U tužbi se navodi da je par pokušao da naduva cenu akcija BBBY-ja pre nego što je Koen izbacio svoje akcije na tržište prošlog meseca, na užasnost maloprodajnih investitora koji su očekivali da će Koen dovesti do preokreta u boljem pravcu.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter