POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

ETH Merge će promeniti način na koji preduzeća gledaju na Ethereum za poslovanje

Nedavni izveštaj Ethereum Enterprise Alliance (EEA) naglašava kako je Ethereum ekosistem sazreo do tačke u kojoj preduzeća mogu da koriste mrežu za rešavanje problema u stvarnom svetu. Od slučajeva korišćenja upravljanja lancem snabdevanja do rešenja za plaćanje koja koriste kompanije kao što su Visa i PayPal, izveštaj pokazuje kako je Ethereum mreža narasla da postane jedan od najcenjenijih javnih blokčejn-ova.

Iako značajan, izveštaj EEA takođe ističe da je brz rast Ethereum ekosistema stvorio brojne izazove za kompanije, posebno u pogledu potrošnje energije, skalabilnosti i privatnosti. Na primer, u dokumentu se navodi da je „održivost navedena kao jedna od glavnih briga, zajedno sa naknadama za transakcije, u vezi sa korišćenjem Ethereum Mainneta“. Izveštaj dalje objašnjava da je transparentnost povezana sa javnim blockchain-om kao što je Ethereum bila prepreka za preduzeća koja traže sigurnost podataka i poverenje.

Kao takve, nadogradnje kao što su rešenja za skalabilnost sloja 2 (L2) ostaju kritične za preduzeća koja koriste Ethereum mrežu. Ipak, kompanijama je i dalje teško da se snalaze u složenoj prirodi koja stoji iza takvih implementacija. Na primer, izveštaj EEA navodi da su „mnoga rešenja sloja 2 i bočni lanci relativno novi projekti, sa relativno novom tehnologijom. Oni ne moraju nužno imati dosadašnje rezultate ili dokazanu sigurnost i stabilnost Mainneta.”

Međutim, stručnjaci iz industrije predviđaju da će spajanje Ethereum-a, koje bi trebalo da se održi 14. septembra, verovatno poboljšati usvajanje preduzeća. Pol Brodi, globalni blockchain lider u EI-u, rekao je da, iako spajanje neće uticati na većinu slučajeva korišćenja preduzeća koji su trenutno u upotrebi, ono će promeniti način na koji preduzeća percipiraju Ethereum. Rekao je:

„Godinama su konkurentske mreže sloja 1 govorile o tome kako Ethereum ne može da obavi spajanje. Neverovatna organizaciona zrelost Ethereuma je dobro radila u pozadini kako bi to uradila na pažljiv i profesionalan način. Kao preduzeće, to je vrsta institucionalne zrelosti koju želim da vidim.”
Iako je spajanje u razvoju već nekoliko godina, Brodi je objasnio da nikada ne treba žuriti sa nadogradnjom kritične infrastrukture. Kao takav, on veruje da će ovo ostati ključna tačka za preduzeća koja koriste Ethereum mrežu. „Mislim da budući napori da se odbaci Ethereum neće dobiti mnogo vremena za emitovanje u eri nakon spajanja“, rekao je on.

Iako je prerano da se otkrije kako će preduzeća reagovati na spajanje, Robert Crozier, glavni arhitekta i šef globalnog blockchaina u Allianz Technology, rekao je da će njegova firma pratiti napredak Ethereum Merge-a da vidi kako stabilizuje određene slučajeve upotrebe.

ethereum 6851389 1280
ETH Merge će promeniti način na koji preduzeća gledaju na Ethereum za poslovanje 2

Ovo je vredno pažnje, pošto je Crozier rekao da je Allianz uzeo u obzir samo slučajeve korišćenja Ether (ETH) i Ethereum u svrhe eksperimentisanja u malom obimu. Osiguravajući gigant trenutno koristi Hiperledger Fabric i decentralizovanu platformu za knjigovodstvo Corda da pojednostavi potraživanja prekograničnog auto osiguranja širom Evrope. Crozier je dodao:

„U Allianz-u, naš proizvod za međunarodnu izmirenje potraživanja od motora koristi Hiperledger Fabric u svojoj srži. Trebalo bi da razumemo i da budemo uvereni da će drugi protokoli kao što je Ethereum doneti slične prednosti u smislu lakoće upotrebe, skalabilnosti i konačnosti.
Imajući na umu prednosti, Brodi je objasnio da će spajanje na kraju dovesti do bolje skalabilnosti i privatnosti za preduzeća. „Mislim da idemo u novu eru poslovnih aplikacija. Uz sazrevanje i skalabilnost i privatnost, biće moguće da se u budućnosti na sveobuhvatan način odgovori na potrebe poslovnih procesa“, rekao je on.

Rasvetljavajući ovo, Ivan Brakrac, viši strateg decentralizovanog finansijskog tržišta u ConsenSys-u, rekao je da, iako spajanje ne povećava direktno skalabilnost, određeni broj planiranih nadogradnji Ethereuma će se baviti skalabilnosti u narednih nekoliko godina.

Na primer, Brakrac je objasnio da je prelazak Ethereum mreže sa proof-of-work (PoW) na proof-of-stake (PoS) bio prvi korak za omogućavanje „lanaca krhotina“.

„Ovo će smanjiti zagušenje mreže i povećati propusnost transakcija“, primetio je Brakrac. Ovo je ključno za usvajanje, jer je Brodi rekao da će poslovnim klijentima koji gledaju na aplikacije u lancu snabdevanja biti potrebna podrška za 2–20 miliona transakcija dnevno. „Ethereum pre spajanja nije mogao ovo da prihvati“, rekao je on.

Što se tiče privatnosti, izveštaj pod naslovom „Spajanje za institucije“, pominje da se L2 rešenja takođe bave pitanjima privatnosti za preduzeća. Povećanje L2s će otključati veće mehanizme privatnosti za slučajeve poslovne upotrebe.

Na primer, Brodi je objasnio da je EI razvio L2 rešenje za skaliranje bez znanja i znanja poznato kao Nightfall da bi se nosio sa ograničenjima gasa Ethereum i održavao niske naknade. Prema Brodiju, višestruke moćne L2 mreže će omogućiti različite opcije za preduzeća koja mogu zahtevati više gasa i veće transakcije. On je razradio:

„Privatnost počinje da otključava mnogo veći skup slučajeva korišćenja za poslovne korisnike. Na primer, umesto da kujem jedan token koji predstavlja seriju proizvoda i daje informacije o poreklu, mogu da kujem jedan token za svaki komad inventara, a zatim mogu da upravljam specifičnim nivoima zaliha u lancu snabdevanja u mreži sa više kompanija na Ethereumu.
Pored skalabilnosti i privatnosti, problemi održivosti će se rešiti kada se spajanje primeni. Prema Brakračevim rečima, Ethereum trenutno koristi preveliku količinu električne energije, napominjući da će spajanje smanjiti potrošnju energije za 99%. „Ovo će Ethereum učiniti dugoročnim veoma održivim. Dizajnirano, ovo dodatno obezbeđuje mrežu i rešava ekološki problem koji je neto pozitivan sa stanovišta institucionalnog usvajanja“, rekao je on.

Prednosti nisu trenutne

Uzimajući sve u obzir, spajanje će verovatno povećati interesovanje preduzeća za Ethereum zbog napretka mreže. Štaviše, Rouds veruje da će uklanjanje ključne kritike održivosti podstaći dodatno kretanje ka Ethereum Mainnetu, čak i ako je to samo kao osnovni sloj za bezbednost. „Kao ključni korak u realizaciji vizije Ethereuma, spajanje ETH postavlja stvari za bliži pregled preduzeća pre nego kasnije“, rekao je on.

Međutim, važno je istaći da se prednosti obećane spajanjem neće odmah videti. Prema Brodiju, biće potrebno najmanje 12–24 meseca dok se nakon spajanja ne uspostave slučajevi korišćenja koji omogućavaju privatnost. Rekao je:

„Nadam se da ću videti pilote do kraja ove godine, ali za povratne informacije i zrelost infrastrukture potrebno je vreme. Za razliku od potrošačkih aplikacija, među poslovnim kupcima postoji malo strpljenja za proizvode koji ne funkcionišu na prvi pogled i malo spremnosti za eksperimentisanje. Kupci preduzeća su generalno prilično konzervativni, pa će ciklus trajati duže od potrošačkih korisnika.

Izvor: CoinTelegraph

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter