POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Ethereum pada dok odgađanja nadogradnje na PoS i dalje traju

Druga najvrednija kriptovaluta na svetu nastavlja svoj pad u ranoj trgovini u Evropi, dok su se učesnici zabrinuti zbog višegodišnjih kašnjenja ozbiljne tehničke modifikacije koja ima za cilj da se dodatno skalira.

Vitalik Buterin, glavni dizajner mreže Ethereum, rekao je na konferenciji u Šangaju prošle nedelje da planirani prelazak mreže na takozvani sistem “proof of stake”, (PoS) je alternativna metoda za stvaranje blokova u blockchain-u. U PoS-u proizvođači blokova se nazivaju “validatori” (validators) umesto “rudari” (miners). Validator mora staviti određeni depozit ili ulog da bi uopšte mogao da učestvuje u stvaranju bloka, za raliku od proof of work (PoW) gde se rudari takmiče simultano i prvi koji proizvede validan blok smatra se pobjednikom i dobija nagradu za taj blok. Ova nadogradnja je već znatno odložena i može trajati do avgusta. Nadogradnja je spremna da smanji energetski intenzitet Ethereum mreže za preko 99,9%, uklanjajući ključnu prepreku za proces većeg obima poslova.

Vest implicira da se Ethereum – kao i sve različite kriptovalute, vođen momentumom, suočava sa neprijatnim čekanjem kao jedan od najvećih pokretača da se materalizuju projekti.
Veliko špekulativno interesovanje za Ethereum tokom prošle godine bilo je u iščekivanju navodnog „spajanja“, za koje njegovi pristalice kažu da može da mu obezbedi ogromnu konkurentsku prednost u odnosu na Bitcoin u budućnosti, jer se oba projekta bore za tržišni udeo u okviru kriptovaluta.

Kriptovalute su pod pritiskom rasta kamatnih stopa u SAD, što je najvažnije, kolapsom mreže algoritamskog stabilnog tokena TerraUSD.

Problemi sa Ethereum-om su dodatno povredili raspoloženje prema različitim kriptovalutama poslednjih dana. Cardano je oslabio tokom prošle nedelje, zajedno sa Solanom.
Bitkoin, nasuprot drugih projekata, mnogo manje slabi, unovčavajući svoju veću likvidnost koja ga je stvorila kao sigurno utočište.

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter