Nauči kako se investira u akcije na berzi – PRIJAVI SE

EU samit; Mičigen indeks; FedEx zarada; Boris gubi glasove; OPEC+ sastanak

  1. Investitori pribavljaju Povelove komentare; Mičigen sentiment rok

Investitori će iskoristiti ovaj poslednji dan u nedelji da analiziraju svedočenje predsednika Federalnih rezervi Džeroma Pauela Kongresu, dok proučavaju najnovije podatke o stanju ekonomije SAD.

Pauel je jasno stavio do znanja posvećenost centralne banke obuzdavanju rastuće inflacije, nazvavši je „bezuslovnom“, čak i priznajući da oštro veće kamatne stope koje su potrebne za to mogu povećati nezaposlenost i povećati rizike od recesije.

Ekonomski podaci koji će biti objavljeni danas uključuju prodaju novih kuća za maj, za koje se očekuje da će pokazati blago usporavanje, i indeks potrošačkog raspoloženja u Mičigenu za jun.

Analitičari očekuju da će junski broj u Mičigenu biti 50,2, što bi bilo u skladu sa prethodnim mesecom. Ranije tokom dana, Nemački indeks poslovnog raspoloženja opao je u maju pošto su rastuće cene energije i pretnja nestašice gasa uznemirila preduzeća u najvećoj evropskoj ekonomiji, a poverenje potrošača u Velikoj Britaniji palo je na rekordno nizak nivo.

  1. Nastavlja se samit EU

Lideri Evropske unije nastavljaju samit u petak, dan nakon što su doneli istorijsku odluku da Ukrajini, kao i Moldaviji, daju status kandidata na putu ka članstvu u EU.

Kada se to potencijalno trnovito pitanje skloni sa puta, razgovor će se verovatno okrenuti više ka ekonomskoj situaciji u kojoj se blok nalazi, sa inflacijom koja raste i verovatnoćom recesije raste.

  1. Akcije će se otvoriti više; FedEks impresionirao

Američke berze bi trebalo da se otvore više u petak, koje će zabeležiti retku pozitivnu nedelju tokom ovih turbulentnih vremena.

Sva tri indeksa su na putu da prekinu tronedeljne nizove gubitaka, sa Dov Jones Industrial Average plavim čipovima za 2,6% do sada ove nedelje, široko zasnovanim S&P 500 za 3,3% višim i Nasdaq za 4%.

Zalihe koje će verovatno biti u fokusu uključuju FedEx (NIYE:FDX), nakon što je transportna kompanija, koja se naširoko smatra glavnim vođom onlajn kupovine i ekonomije na daljinu uopšte, impresionirala svojom kvartalnom zaradom nakon zatvaranja u četvrtak. Carnival (NYSE:CCL) će takođe pokazati svoju najnoviju kvartalnu zaradu, usred znakova da se letnja putovanja povećavaju.

  1. Džonsonovo vođstvo u pitanju nakon poraza na dopunskim izborima u Velikoj Britaniji

Problemi sa kojima se suočava britanski premijer Boris Džonson se povećavaju, a njegova Konzervativna partija je izgubila dva dopunska izbora tokom noći pošto su se birači okrenuli protiv njegove stranke, uključujući i zamah od skoro 30 odsto u prethodno bezbednom mestu u jugoistočnoj Engleskoj.

Rezultati su naveli kopredsedavajućeg Konzervativne stranke Olivera Daudena da odmah podnese ostavku na tu funkciju, navodeći da „neko mora da preuzme odgovornost“, što bi se moglo shvatiti kao kopanje u Džonsonovom rukovodstvu samo nekoliko nedelja nakon što je preživeo glasanje nema poverenja posle skandala ‘Partigejt’.

Džonsonov politički uspeh zasniva se na njegovoj popularnosti u srcu njegove stranke, ali ovi rezultati ukazuju na to da oni možda opadaju jer rastuće cene, smanjenje prihoda i prekid štrajkova utiču na nacionalno raspoloženje.

Pored toga, obim maloprodaje u Velikoj Britaniji opao je za 0,5 odsto u maju, prema podacima Kancelarije za nacionalnu statistiku. Pad je uglavnom bio posledica usporavanja prodaje u prodavnicama hrane, koja je pala za 1,6% tokom meseca, što je znak da zabrinutost za inflaciju može da utiče na potražnju potrošača.

  1. Gorivo je palo ove nedelje; OPEK+ se sastaje sledeće nedelje

Cene sirove nafte su danas porasle uz osećaj rizika, ali tržište ide ka svom prvom uzastopnom sedmičnom gubitku od početka aprila zbog straha da će agresivno monetarno pooštravanje usporiti globalni rast, opterećujući potražnju.

Fjučersi američke sirove nafte su porasli za 1,3% na 105,58 dolara po barelu, dok je nafta Brent porasla za 1,1% na 111,28 dolara po barelu. Oba merila su na kursu za nedeljne gubitke od preko 2%.

Pažnja će se brzo skrenuti na sastanak Organizacije zemalja izvoznica nafte i saveznika sledeće nedelje kako bi se razgovaralo o proizvodima grupe

Autor članka:

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter