POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

EU se saglasila o strožijim pravilima za borbu protiv pranja novca i regulisanje kriptoimovine

Evropska unija postigla je privremeni dogovor u četvrtak o unapređenju saradnje nacionalnih vlasti u borbi protiv pranja novca, uključujući i sektor kriptoimovine.

Predstavnici država članica EU i Evropskog parlamenta postigli su dogovor tokom pregovora koji su završeni u ranim jutarnjim časovima u četvrtak, sa ciljem da se okonča trenutni nesklad nacionalnih pristupa borbi protiv pranja novca.

“Ovo će osigurati da prevaranti, organizovani kriminal i teroristi neće imati prostora da legalizuju svoje prihode putem finansijskog sistema”, izjavio je Vinsent Van Petegem, ministar finansija Belgije, koja trenutno predsedava EU, u saopštenju.

Dogovor obuhvata delove paketa mera protiv pranja novca koje će stvoriti novu EU agenciju za borbu protiv pranja novca.

Postojeća pravila EU za borbu protiv pranja novca će biti proširena tako da pružaoci usluga kriptoimovine moraju vršiti provere klijenata koji obavljaju transakcije vredne 1.000 evra (1.090,00 dolara) ili više, i prijavljivati sumnjive aktivnosti. Kripto firmama koje posluju preko granica će biti potrebne dodatne provere.

Trgovci luksuznom robom, poput dragocenih metala, juvelira i zlatara, kao i prodavci luksuznih automobila, aviona i jahti, takođe će morati vršiti provere klijenata.

Države članice mogu uključiti profesionalne fudbalske klubove i agente od 2029. godine.

Takođe će postojati EU-široko maksimalno ograničenje od 10.000 evra za gotovinske uplate, čime će se otežati pranje novca, navodi se u saopštenju.

Firme obuhvaćene novim pravilima moraće identifikovati i proveriti ljude koji obavljaju povremene gotovinske transakcije između 3.000 i 10.000 evra.

Nova pravila zahtevaju formalno odobrenje država članica EU i potvrdu parlamenta pre nego što postanu zakon.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter