Nauči kako se investira u akcije na berzi – PRIJAVI SE

Euro pada posle loših PMI rezultata; Norveška kruna sija

Evro je u četvrtak pao na sve strane nakon što su slabi Nemački i francuski PMI(indeks kupovne moći) podaci potvrdili da se ekonomija evrozone muči da dobije snagu, što je navelo trgovce da smanje agresivne opklade na povećanje kamatnih stopa od strane Evropske centralne banke.

Nemačka privreda, najveća evropska, pretrpela je oštar gubitak zamaha na kraju drugog tromesečja, pri čemu je pad izvoza delovao kao otpor, a ekonomska neizvesnost i inflacija opterećuju domaću tražnju, pokazalo je preliminarno istraživanje u četvrtak.

Francuski junski PMI PMI pao je na 51,0 poena sa majskih 54,6, znatno ispod prognoze za manji pad na 54,0 poena.

PMI-ovi u nastavku predviđaju raspravu o pogoršanju rasta, mekšim prinosima i postavljaju pitanje koliko ECB može istinski da podigne stope“.

Nakon ovih podataka, tržišta novca su u julu podigla cene za oko 30 baznih poena (bps) u poređenju sa 34 baznih poena u ponedeljak. Trgovci su takođe smanjili svoja očekivanja o tome koliko će ECB povećati stope do kraja 2022. na 161 baznih poena u poređenju sa 176 baznih poena u ponedeljak.

U odnosu na Američki dolar, evro je oslabio 0,6% na 1,0498 dolara, pala je ispod linije od 1,05 dolara po treći put ove nedelje.

Norveška valuta je takođe bila jedan od najvećih dobitaka u odnosu na evro nakon što je njena centralna banka u četvrtak podigla referentne kamatne stope za 50 baznih poena, što je najveće pojedinačno povećanje od 2002. i dvostruko više nego što je očekivala većina ekonomista.

Gubici evra povukli su američki dolar sa ranijih najnižih vrednosti i poslali dolar na pozitivnu teritoriju u odnosu na njegove rivale nakon što su oprezni komentari predsednika Federalnih rezervi Džeroma Pauela u sredu uticali na raspoloženje i gurnuli prinose trezora na niže.

Pauel je rekao u svedočenju Kongresu da je centralna banka u potpunosti posvećena stavljanju cena pod kontrolu čak i ako to rizikuje ekonomski pad.

On je rekao da je recesija „sigurno moguća“, odražavajući strah na finansijskim tržištima da će pooštravanje tempa Fed-a usporiti rast. Pauel svedoči kasnije tokom dana.

Autor članka:

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter