Nauči kako se investira u akcije na berzi – PRIJAVI SE

Evo čemu se profesionalci iz industrije raduju nakon pada kriptovaluta

VAŽNE NAPOMENE

  • Ove godine, kompanije sa kriptovalutama dominirale su glavnom ulicom Svetskog ekonomskog foruma u ​​Davosu, što je primetan pomak u odnosu na poslednje izdanje 2020.
  • Učesnici u industriji pozdravili su nedavno medveđe tržište kriptovaluta kao priliku za čišćenje tržišta od loših aktera i fokusiranje na proizvodnju robe.
  • Mnogi ljudi veruju da će se hiljade kriptovaluta srušiti.
  • Ostala istaknuta pitanja uključivala su stabilne kovanice i regulativu.
  • Ove godine, kompanije sa kriptovalutama dominirale su glavnom ulicom Svetskog ekonomskog foruma u ​​Davosu, što je primetan pomak u odnosu na poslednje izdanje 2020.

Čak i kada je tržište bitkoina palo, prisustvo visokog profila u industriji je bilo prisutno. Pokrenuo ga je kolaps takozvanog algoritamskog stabilcoina terra USD ili UST, čiji je sestrinski token luna pao na 0 dolara u maju. U međuvremenu, svetski regulatori se fokusiraju na poslovanje sa bitkoinima. Svetski ekonomski forum (VEF) je godišnji sastanak globalnih poslovnih rukovodilaca i političara koji pokušava da definiše dnevni red za ovu godinu. U tom kontekstu, bila je to idealna prilika da se sretnemo sa nekim od najvećih imena bitkoin industrije. Evo šta sam otkrio. Hiljade kriptovaluta bi mogle bankrotirati. Već je u opticaju preko 19.000 kriptovaluta, kao i još desetine blokčejn platformi.

Blockchain tehnologija podržava ove digitalne valute i platforme kao što su Ethereum, Solana i druge.

Mnogi stručnjaci iz industrije smatraju da je trenutni status tržišta neodrživ. Bred Garlinghaus, izvršni direktor prekograničnog blockchain biznisa Ripple, predvideo je da će u budućnosti možda postojati samo “dezultati” kriptovaluta. On je naveo da u svetu postoji oko 180 fiat valuta i da ne postoji stvarna potražnja za toliko kriptovaluta. Betrand Perez, izvršni direktor Veb3 fondacije, uporedio je sadašnje tržište sa ranim internetskim dobom, tvrdeći da je bilo mnogo „prevara“ i da mnoge „nisu nudile nikakvu vrednost“.

Blockchain je mreža na kojoj se nalaze ostale valute

Kada je reč o blokčejn sistemima, Bret Harison, izvršni direktor berze kriptovaluta FTX US, veruje da postoji „određeni broj jasnih pobednika“. U gradu se priča o stabilnim novcima. Verovatno ste čuli za stabilne novčiće. Oni su vrsta kriptovalute koja je dizajnirana da bude povezana sa fizičkim predmetom. U stvari, stabilni coin-ovi kao što su tether ili USD Coin, koji teže da budu jedan-na-jedan ogledalo američkog dolara, podržani su stvarnom imovinom kao što su valute ili obveznice. Oni drže rezervu ove imovine kako bi zadržali dolar vezan.

Možda ste takođe čuli za sagu o terraUSD ili UST.

Ovo se naziva algoritamski stabilcoin. Umesto da drži rezervu sredstava da bi održala svoju vezu, pokušava da odrazi američki dolar i održi stabilnost koristeći komplikovan algoritam. Međutim, taj algoritam nije uspeo, zbog čega je terraUSD izgubio svoj klin i pao. Kripto industrija je pokušala da upozori ljude da prave razliku između algoritamskog stabilcoina, kao što je terraUSD, i drugih koji su podržani sredstvima. Svi sada žele da postanu aktivniji sa kriptovalutama; niko ne ignoriše industriju.

Prema Džeremiju Aleru, izvršnom direktoru Circlea, jedne od kompanija koje su pokretale stvaranje USDC-a, krah terraUSD-a je „potrošačima učinio veoma očiglednim da nisu svi stabilni koini jednaki. „I pomaže potrošačima da naprave razliku između dobro regulisane, potpuno rezervisane digitalne valute u dolarima sa imovinom, kao što je USDC, i nečega poput (terraUSD).“ TerraUSD fijasko, prema Rivu Kolinsu, suosnivaču BLOCKv-a i suosnivaču drugog stabilnog coin-a, tether-a, „verovatno će biti kraj” većine algoritamskih stabilnih kokova. Industrija se raduje tržištu medveda. Sektor kriptovaluta, verovali ili ne, pozdravio je nedavnu tržišnu krizu, u kojoj su glavne valute poput bitkoina pale za više od 50% u odnosu na vrhunske vrednosti svih vremena.

“Mi smo u padu. I mislim da je to divna stvar.

Fantastična je jer će očistiti ljude koji su bili tamo iz pogrešnih razloga”, rekao je Perez iz Veb3 fondacije. Sektor kriptovaluta se nada da će tržište medveda proterati “loše aktere” iz tog područja. Drugi izvršni direktori su se složili, rekavši da je veliko povećanje cena navelo ljude da se fokusiraju na špekulacije, a ne na proizvodnju proizvoda. „Tržište je, u mojoj perspektivi, postalo možda malo nelogično, ili možda malo nemarno do nekog nivoa. A kada dođe do takvih situacija, obično je potrebna [korekcija], i na kraju dana [je] korisna“, rekao je generalni direktor Poligona Mihailo Bjelić.

Regulacija je na putu, ali stavovi su se promenili. Kristin Lagard, predsednica Evropske centralne banke, izjavila je uoči Svetskog ekonomskog foruma da kriptovalute „ništa ne vrede“. Činilo mi se da su regulatori i vlasti i dalje neprijateljski raspoloženi prema kriptovalutama, kao što su bili prethodnih godina u Davosu. Međutim, izvršni direktori su izjavili da se perspektiva regulatora promenila i postala nešto pozitivnija.

„Verujem da smo prešli dug put od pre tri ili četiri godine, kada sam bukvalno upravo stigao ovde u snežnu verziju Davosa i neko je primetio, znate, kripto je još uvek užasan termin ovde. To više nije istina. Tako da ne mislim da je ‘antagonizam’ odgovarajući termin. „Pretpostavljam da je ‘radoznalost’“, rekao je Ripple’s Garlinghouse. „Verujem da se uvek razvija, i regulatori i velike korporacije. „Posao više niko ne ignoriše, svi žele da se više povežu sa kriptom“, primetio je Bjelić iz Poligona.

Predsednik Sjedinjenih Država Džo Bajden potpisao je u martu izvršnu uredbu kojom se nalaže vladi da istraži opasnosti i prednosti kriptovaluta. Uprkos tome, ne postoji ozbiljna regulacija kriptovaluta u Sjedinjenim Državama ili drugim velikim ekonomijama. Garlinghaus je izjavio da želi da regulatori pruže „jasnoću i sigurnost“. U međuvremenu, Kolins iz BLOCKv-a nazvao je Lagardine opaske „neznalim“. On je naglasio tekući sukob između bitkoin biznisa i nekih tradicionalnih bankarskih agencija.

Autor članka:

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter