POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Evro se vraća na paritet kako se raspoloženje investitora poboljšava

Evro se u četvrtak nakratko vratio iznad pariteta sa dolarom, pošto je nedavni rast američke valute prestao da radi, a investitori su čekali da vide da li će predsednik Federalnih rezervi Džerom Pauel zvučati više jastrebovskog tona na simpozijumu ove nedelje.

Bikovsko raspoloženje na svim tržištima takođe je pomoglo evru, kao i valutama koje su povezane sa širokim raspoloženjem investitora, kao što je australijski dolar, koji je porastao za 1%.

Međutim, nakon što je u ranom evropskom trgovanju prevazišao paritet, sa sentimentom narušenim objavljivanjem indeksa koji se pažljivo prati koji pokazuje da je poslovni moral u Nemačkoj u avgustu pao na najniži nivo od juna 2020.

Smer evro/dolar ove nedelje je u velikoj meri vođen rastućim cenama prirodnog gasa, koje su u korelaciji sa slabijim evrom zbog zavisnosti regiona od gasa za svoje energetske potrebe.
To, plus brige oko globalne ekonomije, poslale su investitore u dolare ranije ove nedelje.

„Glavni pokretač slabosti američkog dolara preko noći bilo je privremeno ublažavanje zabrinutosti za globalni rast“, ​​rekao je Li Hardman, analitičar u MUFG-u, citirajući medijske izveštaje da kineske vlasti pojačavaju mere ekonomske podrške uz više planiranih sredstava za infrastrukturu.

Investitori su se takođe pripremali da Fed udvostruči svoju posvećenost gušenju inflacije na svom godišnjem skupu u Džekson Holu u Vajomingu, gde Pauel treba da govori.

Dolar i dalje jak

Indeks američkog dolara, koji meri dolar u odnosu na šest valuta, poslednji put je bio u padu od 0,2% na 108,39, ali je ostao nedaleko od svog najvišeg nivoa od septembra 2002. na 109,29, dotaknutog sredinom jula.

Evro je ojačao čak 0,5% na 1,0033 dolara nakon što je ove nedelje dostigao 20-godišnji minimum ispod pariteta. Poslednji put je bio na 0,9978 dolara, što je porast od 0,1% na sesiji.

„Kako se leto završava, USD ostaje istorijski jak. Povećanja stopa Fed-a za borbu protiv inflacije su bila podrška USD, posebno u odnosu na sporiji tempo Evropske centralne banke (ECB). I dalje očekujemo da će evro u celini biti u rasponu otprilike oko pariteta, “ Analitičari BofA Džon Šin i Atanasios Vamvakidis napisali su u istraživačkoj belešci. Imaju cilj na kraju godine od 1,05 dolara.

„Ali rizici dalje akcije Fed-a i dalje su visoki, kao i rastuća geopolitička zabrinutost koja se fokusira na energiju, snabdevanje gasom i Evropu u zimskom periodu, što bi moglo značiti dalji pritisak na evro“, dodaju oni.

Australijski dolar je porastao za 1% na 0,6972 dolara, dok je japanski jen ojačao za 0,5%, a sterling za 0,3%, čemu je pomoglo određivanje cena na tržištu novca agresivnijim tempom povećanja kamatnih stopa Banke Engleske na 4,2% do juna sledeće godine.

Jačem australijskom dolaru pomogao je i oporavak kineskog juana sa dvogodišnjeg minimuma, što je podstaknuto čvršćim zvaničnim smernicama od očekivanog, koje su trgovci shvatili kao znak da vlasti postaju sve neprijatnije zbog brzih gubitaka kineske valute. [CNY/]

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter