POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Evropska energija, novi premijer, Juan pada – vesti dana

Svetske cene energije su pod pritiskom jer Evropska unija postaje ozbiljna u pogledu smanjenja potražnje i otklanjanja nedostataka na tržištu energije. Institut za upravljanje snabdevanjem objavljuje avgustovski izveštaj za sektor usluga. CVS pristaje da kupi Signu za 8 milijardi dolara. I Kina smanjuje obavezne rezerve, pokušava da smanji pritisak na juan, ali valuta i dalje dostiže dvogodišnji minimum u odnosu na dolar. Evo šta treba da znate o finansijskim tržištima u utorak, 6. septembra.

  1. Cene energije se smanjuju jer EU priprema hitne mere

Evropske veleprodajne cene energenata su se spustile usred znakova da će Evropska unija prihvatiti koordinirane mere za smanjenje potražnje i ograničavanje cena kako bi se suprotstavila poslednjem smanjenju isporuke gasa u Rusiji.

Uoči ključnog sastanka ministara energetike u petak, francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da želi da smanji potrošnju energije u Francuskoj za 10 odsto ove zime, sa ciljem da izbegne obavezne nestanke struje. On je takođe dao blagoslov za nemački energetski paket vredan 65 milijardi evra (64 milijarde dolara) koji ima za cilj redistribuciju neočekivanog profita ostvarenog visokim veleprodajnim cenama. Izgleda da će slične mere sada verovatno odobriti blok 27 zemalja u petak.

Na drugim mestima, pad cena je podržao funtu, gde bi nova premijerka Liz Trus takođe navodno trebalo da najavi veliki paket podrške za rešavanje troškova energije.

  1. Liz Truss imenovana za britanskog premijera

Kraljica Elizabeta imenovala je Liz Trus za britansku premijerku u utorak, sa zadatkom da vodi zemlju kroz nadolazeću recesiju i energetsku krizu koja ugrožava budućnost miliona domaćinstava i preduzeća.

Trus, četvrti konzervativni premijer u šest godina, doleteo je u škotski dom kraljevske porodice da bi ga 96-godišnji monarh zamolio da formira vladu. Ona će zameniti Borisa Džonsona, koji je bio primoran da podnese ostavku posle tri burne godine na vlasti.

Trus će se suočiti sa jednom od najzastrašujućih lista problema bilo kog posleratnog lidera u Britaniji dok inflacija dostiže dvocifrene vrednosti, cena energije raste, a Banka Engleske upozorava na dugotrajnu recesiju do kraja ove godine.

  1. Akcije postavljene za odskok na otvaranju; CVS stiče Signify dogovor

Američka tržišta akcija bi trebalo da se otvore više posle dugog vikenda, zbog odloženog oporavka od negativnog šoka u petak kasno kada je Rusija zatvorila gasovod Severni tok.

Akcije koje će verovatno kasnije biti u fokusu uključuju Bed Bath & Beyond nakon očiglednog samoubistva njegovog glavnog finansijskog direktora tokom vikenda, usred mnoštva nerešenih problema oko finansija. U fokusu će biti i CVS nakon što je sklopio dogovor o kupovini dobavljača zdravstvenih usluga na mreži Signify za oko 8 milijardi dolara, plativši tako da nadmaši prijavljeni rivalski interes Amazona. U međuvremenu, u Evropi, akcije Volksvagena su porasle nakon što je odbor potvrdio planove da plasira udeo u svojoj jedinici Porsche.

  1. Juan dostigao najniži nivo od dve godine jer Kina smanjuje obavezne rezerve

Kineski juan je pao na najniži nivo u dve godine u odnosu na dolar, pošto je Narodna banka Kine smanjila obaveznu rezervu na devizne depozite banaka za 200 baznih poena od 15. septembra.

Kada stupi na snagu, ovaj potez će osloboditi procenjenih 19 milijardi dolara likvidnosti u dolarima za lokalno tržište novca, ublažavajući pritisak depresijacije na juan.

U skorijem roku, ta mera je najnovija ilustracija opterećenja kineske privrede usled usporavanja izvozne potražnje, tekuće krize nekretnina i još jednog talasa zatvaranja vezanih za COVID-19. Megagrad Čengdu saopštio je preko noći da će produžiti zatvaranje najmanje do srede.

Na drugim mestima preko noći, Rezervna banka Australije podigla je svoju ključnu stopu za još 50 baznih poena, uprkos znacima slabljenja privrede. Austrijski dolar je oslabio 0,3%.

  1. Nafta pada dok tržište odbija smanjenje kvote OPEC+

Cene sirove nafte su pale u skladu, pošto su izgledi za slabiji kineski rast i evropske mere za smanjenje potražnje za energijom nadmašili bilo kakvo bikovsko raspoloženje izazvano smanjenjem proizvodnje tokena u ponedeljak od strane grupe OPEC+ za oktobar.

OPEK i njegovi partneri, uglavnom Rusija, poništiće povećanje od 100.000 barela dnevno u odnosu na svoje planove proizvodnje koje su dogovorili samo mesec dana ranije. Međutim, s obzirom da je stvarna proizvodnja trenutno oko 2,9 miliona barela ispod cilja, nije jasno kakav će efekat imati smanjenje kvote.

Tržište još uvek razmatra implikacije planova koje je G-7 objavila u petak da uvede ograničenje cena za izvoz ruske nafte.

Izvor: investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter