POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Evropske akcije beleže blagi rast; Fokus na Davosu i nemačkom BDP-u

Evropski berzanski indeksi blago su porasli u ponedeljak, uz ograničenu aktivnost zbog državnog praznika u Sjedinjenim Američkim Državama i početka godišnjeg sastanka Svetskog ekonomskog foruma u Davosu.

U 03:15 ET (08:15 GMT), nemački DAX indeks trgovao je 0,1% više, francuski CAC 40 je porastao 0,1%, dok je britanski FTSE 100 bio uvećan za 0,1%.

Nemački BDP očekuje se da će se smanjiti

Evropska tržišta akcija nastavila su pozitivan ton viđen krajem prošle nedelje, uz verovanje da će centralne banke ove godine relativno brzo početi da smanjuju kamatne stope kako se inflacija povlači.

Podaci objavljeni u petak pokazali su da su proizvođačke cene u Sjedinjenim Američkim Državama neočekivano pale u decembru, dok je revizija prema dole pokazala da je novembar, što obećava nižu inflaciju u narednim mesecima.

Na evropskom tržištu, potrošačka inflacija porasla je na 2,9% u decembru, preokrenuvši šest meseci uzastopnog pada, ali se ovaj rast široko posmatra kao trenutni skok, s obzirom na to da je teško pronaći rast u evrozoni.

Podaci o nemačkom bruto domaćem proizvodu za 2023. godinu biće objavljeni kasnije u ponedeljak, a očekuje se da će pokazati da je najveća evrozonska ekonomija prošle godine imala pad.

Lideri se okupljaju u Davosu

Ipak, aktivnost će verovatno biti ograničena u ponedeljak, sa SAD-om na prazniku, i sa svetskim ekonomskim liderima koji se okupljaju u Davosu na najnovijem Svetskom ekonomskom forumu.

Anketa ekonomista, sprovedena svake godine pred sastanak u Davosu, sugerisala je da se globalna ekonomija suočava s godinom umirenih izgleda za rast i neizvesnosti proistekle iz geopolitičkih sukoba, stroge finansijske situacije i disruptivnih uticaja veštačke inteligencije.

Na korporativnom nivou, akcije kompanije Atos pale su 14% nakon što je francuska tehnološka kompanija upozorila u ponedeljak da će slobodni tok gotovine biti nešto ispod početnog cilja za drugu polovinu godine, dok je istovremeno imenovala Paula Saleha za novog izvršnog direktora.

Sektor američkih banaka ostaće u fokusu ove nedelje, s izveštajima Goldman Sachsa i Charles Schwaba koji se očekuju u utorak i sredu, nakon mešovitih rezultata velikih banaka u petak.

Velike američke banke prijavile su niže profite u turbulentnom četvrtom kvartalu oblačenim posebnim opterećenjima i otpuštanjem radnika, uz znakove da prihodni podsticaj od visokih kamatnih stopa opada i da neki potrošački krediti počinju propadati.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter