POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Evropske akcije dole; Lagarde; Boris Džonson; Japan atentat – šta pomera tržište

Evropske berze su u petak nešto niže, završivši sedmicu oprezno uoči govora predsednice ECB Kristin Lagard, kao i željno iščekivanog mesečnog izveštaja o zapošljavanju u SAD.

Rano jutros DAX u Nemačkoj je pao za 0,1% manje, CAC 40 u Francuskoj je pao za 0,1%, a britanski FTSE 100 je pao za 0,1%.

Evropski indeksi su se donekle oporavili ove nedelje nakon brutalne rasprodaje u prvoj polovini godine, pri čemu su investitori pokušavali da se otresu zabrinutosti zbog nadolazeće recesije.

Međutim, akcije centralne banke ih drže na ivici dok pokušavaju da procene uticaj agresivnog povećanja kamatnih stopa na globalni rast.

Pored toga, pokušaj atentata na bivšeg japanskog premijera Šinza Abea ranije u petak tokom kampanje za nacionalne izbore, kao i tekuća politička kriza u Velikoj Britaniji, koja je dovela do odlaska premijera Borisa Džonsona sa funkcije i 30ak drugih funkcionera, stvorila je atmosferu neizvesnosti na globalnim tržištima.

Govor šefice Evropske centralne banke Kristin Lagard kasnije na sednici o rizicima sa kojima se suočava globalna ekonomija biće od velikog interesovanja uoči sledećeg sastanka centralne banke na kojem se očekuje da podigne kamatne stope.

Takođe će biti od velike važnosti objavljivanje najnovijeg mesečnog izveštaja o poslovima u SAD, za koji se očekuje da će pokazati da se broj Amerikanaca u plaćenom zaposlenju skromno povećao u junu, ali ne za onoliko koliko je otvorenih poslova u maju.

Akcije JD Sportsa porasle su za 0,4% nakon što je prodavac imenovao Endrua Higinsona za svog novog predsednika od ponedeljka, dok su akcije Tag Immobilien pale za oko 9% nakon što je problematična nemačka kompanija za nekretnine objavila da će nastojati da prikupiti 200 miliona evra (204 miliona dolara) uz duboko diskontovano povećanje kapitala.

Cene nafte su u petak oslabile, na putu za drugi nedeljni gubitak zaredom, jer su strahovi od recesije i povezano uništenje tražnje nastavili da opterećuju.

Zalihe sirove nafte u SAD dostigle su dvomesečne maksimume prošle nedelje, prema podacima Uprave za energetske informacije od četvrtka, sa zalihama na nešto više od 8 miliona barela.

Do 03:45 po istočnom vremenu, fjučersi američke sirove nafte trgovali su se za 0,7% niže na 101,99 dolara po barelu, dok je Brent ugovor pao za 0,5% na 104,12 dolara. Obe referentne vrednosti pale su u sredu na skoro tromesečne minimume, dok je pad Brenta od 10,73 dolara u utorak bio treći najveći za ugovor od kada je počeo da se trguje 1988. godine.

Pored toga, fjučersi na zlato su pali za 0,4% na 1,733,30 USD/oz, dok su EUR/USD pali za 0,7% na 1,0088.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter