POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Evropske akcije i danas u usponu, Ubisoft raste

Evropske akcije su porasle u utorak, vođene tehnološkim akcijama jer su proizvođači čipova pratili noćno trgovanje na Volstritu pred izveštaj kompanije Nvidia, dok je Ubisoft skočio nakon što je Activision prodao svoja prava na emitovanje van Evrope francuskoj kompaniji.

Pan-evropski STOXX 600 je dodao 0,9%, prateći rast tehnoloških akcija na tehnološki orijentisanom Nasdaq-u, koji je ojačao za 1%.

Sektor tehnologije je dobio 2% jer su akcije čipovskih proizvođača skočile zahvaljujući optimizmu oko Nvidia, najvrednijeg svetskog proizvođača čipova, pred njegove kvartalne rezultate u sredu.

Akcije čipovskih proizvođača sa sedištem u Amsterdamu, ASML Holding N.V., ASM International N.V. i BE Semiconductor Industries N.V., porasle su između 2,6% i 3,2%.

Akcije francusko-italijanskog čipovskog proizvođača STMicroelectronics su skočile 2,5%.

Ubisoft Entertainment je skočio 6,7% na vrh STOXX 600 jer će kupiti prava na emitovanje “Call of Duty” igara od proizvođača Activision, čiji potencijalni vlasnik je Microsoft objavio.

Kopenhagen je skočio 1,2% jer su akcije kompanije Novo Nordisk, drugo najvrednije listirane kompanije u Evropi, porasle 1,6%.

Investitori sada s nestrpljenjem očekuju Simpozijum u Džekson Holu kasnije ovog meseca, gde se očekuje da će predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard i predsednik Federalnih rezervi Džerom Pauel dati naznake o izgledima za kamatne stope.

“Što se tiče očekivanja, mislim da će Džerom Pauel ponoviti potrebu za snažnim postavljanjem politike”, rekao je Patrick Farrell, glavni investicioni direktor u kompaniji Charles Stanley.

“On neće hteti da tržištima pruži previše optimizma u ovom trenutku.”

Trgovci su gotovo precenili da će Fed zadržati kamatne stope na sledećem sastanku, dok se naginju prema još jednom povećanju od 25 baznih poena od strane ECB sledećeg meseca.

Rastući prinosi na evropskim obveznicama su potresli akcije ovog meseca, pri čemu bi STOXX 600 mogao da zabeleži svoj najgori mesec ove godine.

Za dan, prinosi obveznica širom Evrope su se umirili. [GVD/EUR]

Što se tiče pojedinačnih akcija, Prysmian je porastao 4,6% nakon što je italijanski proizvođač kablova izabran kao ‘preferirani ponuđač’ za tri projekta u Nemačkoj vredna 4,5 milijardi evra.

Švedska kompanija za nekretnine SBB je pala 2,1% nakon što je agencija za rejting Fitch snizila dugoročni rejting kompanije sa “B-” na “B”.

Bakkafrost je pao 5,8% jer je norveški uzgajivač ribe upozorio na ekološke izazove u svojim operacijama u Škotskoj, što će uticati na ovogodišnji rod.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter