Nauči kako se investira u akcije na berzi – PRIJAVI SE

Evropske akcije jutros gore, zaposlenost bolja. Nafta stabilna

Na evropskim berzama danas akcije idu gore, potpomognuta čvrstim regionalnim informacijama o zapošljavanju, međutim zabrinutost zbog krhkog oporavka svetske ekonomije ostaje visoka.

Jutros, DAX u Nemačkoj je porastao za 1,1%, CAC40 u Francuskoj je porastao na 1%, a britanski FTSE100 popeo se za 0,4%.

Evropske akcije su oslabile tokom prošlog meseca, sa DAX-om u padu za 1,2%, CAC40 za 3,7%, a takođe i sa FTSE100 za 2% u padu, u vezi sa pitanjima koja se odnose na veće kamatne stope za borbu protiv inflacije, blokade COVID-a u Kini, a takođe i rat u Ukrajini može usporiti oporavak svetske privrede.

Međutim, ton berze je postao optimističan danas, uz pomoć toga što je Francuski procenat zaposlenosti pao na najnižu stopu za četrnaest godina, pao na 7,3%.
U isto vreme, Britanski procenat je pao na najniži nivo od 1974. na 3,7% u prva 3 meseca ove godine.
Jutros u okviru sesije, Britanska funta je skočila 1.2% u odnosu na dolar.

Rat u Ukrajini ostaje ključni fokus za investitore, a Kijev je u ponedeljak izjavio da su njegove trupe koje su branile drugi po veličini grad u zemlji, Harkov, odbile ruske snage i napredovale toliko zbog granice sa Rusijom.

Pored toga, Finska i Švedska je spremne da predaju svoje formalne prijave u sedištu NATO-a u Briselu.

U sektoru kompanija, akcije Vodafona (LON:VOD) su pale za 1,5% kada je mobilni operater prognozirao rast zarade za tekuću godinu ispod tržišnih očekivanja, navodeći tešku ekonomsku pozadinu.

Sa druge strane, akcije Imperial Brands-a (LON:IMB) su skočile 6% sa reportažom o duvanu o marginalnom porastu prodaje u prvoj polovini, čak i kada su pretrpeli ogroman udarac pri izlasku iz Rusije.

Akcije ContourGlobal-a (LON:GLO) porasle su za 33% kada je američka privatna kompanija KKR pristala da kupi kompaniju za proizvodnju energije za 1,75 milijardi funti (2,16 milijardi dolara) u veoma pokušaju da proširi svoj portfelj obnovljive energije.

Nafta je jutros stabilna kada se EU Unija nije dogovorila o pridruženoj zabrani uvoza ruske sirove nafte, potez koji bi mogao dodatno pooštriti svetsku ponudu.

Ministri spoljnih poslova EU koji nisu uspeli u svom pokušaju na pon da apeluju na Mađarsku da primeni svoj veto na predviđeni naftni embargo bloka Rusiji kao odgovor na invaziju na Ukrajinu. Predlogu trenutno mogu biti potrebni dodatni pregovori, što dovodi u pitanje njegovu stvarnu implementaciju.

Investitori trenutno čekaju informacije o ponudi Američkog Petro instituta, koje dospevaju kasnije u toku dana.

Do 10 sata ujutro po našem vremenu, fjučersi za američku sirovu naftu su bili niži za 0,1% na 111,75 dolara po barelu, dok je ugovor s Brentom pao na 114,20 dolara.

Autor članka:

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter