Nauči kako se investira u akcije na berzi – PRIJAVI SE

Evropske akcije niže danas, britanski BDP u padu.

Evropske berze su pale u ponedeljak, pošto su razočaravajući podaci o stanju u Velikoj Britaniji izazvali strah od ekonomskog pada u EU u trenutku kada centralne banke pokušavaju da ohlade rastuću inflaciju u regionu.

Jutros do 09:00h, DAX u Nemačkoj je pao 1,4% manje, CAC 40 u Francuskoj je pao 1,5%, a britanski FTSE 100 pao je 0,9%.

Ekonomija Velike Britanije je oslabila u aprilu, pri čemu je bruto domaći proizvod pao za 0,3% pošto su sektori proizvodnje, usluga i građevinarstva pali u isto vreme, prvi put od januara 2021, prema podacima objavljenim ranije u ponedeljak.

Ovo usporavanje dolazi uoči sastanka Banke Engleske o utvrđivanju politike u četvrtak, kada će centralna banka generalno verovatno objaviti svoje peto uzastopno povećanje stope od 25 baznih poena od decembra, nakon što je inflacija u Velikoj Britaniji dostigla četvorogodišnji maksimum od 9% u aprilu.

Kako su investitori apsorbovali najveći rast indeksa potrošačkih cena u SAD od decembra 1981. godine, Nikkei u Japanu, KOSPI u Južnoj Koreji i Hang Seng u Hong Kongu pali su za preko 3%, prema podacima objavljenim u petak.

Inflacija u SAD najviša u poslednje četiri decenije

Ovo je srušilo nade da je inflacija u SAD dostigla vrhunac i povećala verovatnoću da će Federalne rezerve, koje se sastaju kasnije ove nedelje, nastaviti sa agresivnim monetarnim pooštravanjem iznad povećanja od 50 baznih poena koja su već bila široko rasprostranjena u junu i julu.

Ovo dolazi nakon što je Evropska centralna banka krajem prošle nedelje objavila da će povećati kamatne stope za 25 baznih poena u julu, uz još jedno povećanje u septembru.

Izveštaj o “okrutnom” izbijanju COVID-19 u najnaseljenijem kvartu Pekinga, Čaojangu, dodao je probleme na tržištu.

Akcije Sanofi pale su za 0,8% uprkos najavi francuskog proizvođača lekova da su dva ispitivanja kandidata za vakcinu protiv COVID-19 koju je razvio sa GSK pokazala da može da zaštiti od primarnih sojeva virusa koji izazivaju zabrinutost kada se daju kao “pojačivač”.

Autor članka:

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter