POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Evropske akcije padaju zbog straha od recesije

Evropske akcije su pale u sredu, pošto su se strahovi od globalne recesije produbili nakon što su čelnici Evropske centralne banke i predsednik američkih federalnih rezervi ostali pri svom stavu.

Indeks STOXX 600 na celom kontinentu je pao za 0,7%, prekinuvši trodnevni rast.

Gubici su bili na širokoj osnovi, predvođeni sektorima nekretnina i automobila, koji su pali za 3,5% i 2,6%. Banke i rudarske kompanije su bili među ostalim velikim gubitnicima.

Prema rečima predsednice ECB Kristin Lagard, malo je verovatno da će se period ekstremno niske inflacije koji je postojao pre pandemije ponoviti i centralne banke su morale da se prilagode mnogo većim očekivanjima za rast cena.

Iako je recesija moguća, prema predsedniku Fed-a Džeromu Pauelu, veća opasnost predstavlja rast cena.

„S obzirom na nespremnu prirodu investitora u ovom trenutku, Pauelov komentar o kontroli inflacije koji zahteva ‘neka bol’ morao je da izazove da veći broj investitora pritisne dugme za prodaju“, rekao je Kris Bošam, glavni tržišni analitičar na platformi za onlajn trgovinu IG.

„Izgleda da smo još uvek u prvoj fazi ovog medveđeg tržišta… Do sada je održivi skok malo verovatan.”

STOXX 600 je ove godine izgubio 15% i na putu je za svoj najgori kvartal od razaranja izazvanog COVID-19 2020. godine, jer je apetit za rizikom prigušen neizvesnošću oko rata između Rusije i Ukrajine, rastućih pritisaka na cene i politike centralne banke. inicijative za upravljanje.

Prema podacima objavljenim u sredu, nemačka inflacija je u junu pala u poređenju sa predviđanjima, iako su analitičari upozorili da se ne izvlače preuranjeni zaključci iz podataka jer su to prvenstveno izazvali jednokratni faktori.

Druga anketa je otkrila da je ekonomsko poverenje evrozone nešto jače nego što se očekivalo kao rezultat porasta raspoloženja u sektoru proizvodnje i usluga.

Međutim, nemački DAX je i dalje bio u padu od 1,73% nakon trodnevnog rasta.

Španski indeks IBEX pao je za 1,56%, pošto su preliminarni podaci pokazali da je španska 12-mesečna inflacija ubrzala na 10,2% viših od očekivanih u junu, prvi put od aprila 1985, sa 8,7% u prethodnom mesecu.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter