POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Evropske akcije porasle, ekonomski rast Kine veći u drugom kvartalu?

Evropske akcije su porasle u utorak dok su rudarske kompanije ostvarile dobitak nakon što su se povećale nade u dodatnu podršku politike iz Kine, što je podiglo cene metala. Međutim, akcije JD Sports su pale, čak i nakon što je britanski trgovac imao pozitivnu prognozu profita.

Pan-evropski indeks STOXX 600 je bio u plusu od 0,5%, nakon pada od šest uzastopnih sesija.

Premijer Kine, Li Kiang, je izjavio da će ekonomski rast zemlje u drugom kvartalu biti veći nego u prvom i očekuje se da će dostići godišnji cilj ekonomskog rasta od oko 5%.

Rudarske kompanije su bile najveći dobitnici u STOXX 600, s rastom od 1,4% zbog porasta cena zlata i drugih metala, dok je finansijski sektor takođe bio u porastu, predvođen dobicima kompanija koje imaju fokus na Kinu, uključujući osiguravajuću kuću Prudential Plc.

Investitori će ispratiti i komentare predsednice Evropske centralne banke, Christine Lagarde, na konferenciji u Sintri kasnije tokom dana kako bi dobili više informacija o budućoj monetarnoj politici.

Međutim, JD Sports Fashion je pao za 5,15% na dno STOXX 600 indeksa nakon što je kompanija istakla neke naznake slabljenja trgovine u njihovom poslovanju u Severnoj Americi tokom juna.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter