Nauči kako se investira u akcije na berzi – PRIJAVI SE

Evropske akcije se otvorile više, ECB sastanak se približava

Evropske berze su se u četvrtak otvorile više, nadovezujući se na dobitke sa prethodne sesije dok investitori čekaju objavljivanje zapisnika sa poslednjeg sastanka Evropske centralne banke.

DAX fjučers ugovor u Nemačkoj se trgovao 1% više, CAC 40 fjučers u Francuskoj porastao je 1,1%, a FTSE 100 fjučers ugovor u Velikoj Britaniji porastao je 1,2%.

Investitori pokušavaju ove nedelje da ostave iza sebe brutalnu rasprodaju prve polovine godine, dok nervozno budno prate akcije centralne banke dok pokušavaju da procene uticaj agresivnog povećanja kamatnih stopa na globalni rast.

DAX je u sredu dobio skoro 200 poena, ili 1,6%, dok je FTSE 100 porastao za 1,2%, a CAC 40 za 2%.

Zapisnik sa junskog sastanka Federalnih rezervi objavljen je u sredu i detaljno navodi čvrstu nameru američke centralne banke da stavi cene pod kontrolu, a time i povećanje stope od 0,75 procentnih poena koje je proizašlo iz sastanka.

Prema zapisniku, učesnici su procenili da bi povećanje od 50 ili 75 baznih poena verovatno bilo prikladno na sastanku o politici kasnije ovog meseca.

Evropska centralna banka će takođe kasnije u četvrtak objaviti zapisnik sa svog poslednjeg sastanka, na kojem su kreatori politike odlučili da bi povećanje stope od 50 baznih poena bilo prikladno u julu.

Inflacija u Evropi je na rekordnom nivou, a rastuće cene energije sugerišu da će pritisak na povećanje potrošačkih cena ostati značajan još neko vreme. Ipak, ekonomski podaci ukazuju na brzo usporavanje privrednog rasta u regionu, a poslednji primer je nemačka industrijska proizvodnja koja je porasla samo 0,2% u maju, što je pad u odnosu na revidirani rast od 1,3% prethodnog meseca.

Takođe će biti zanimljiva rastuća politička kriza u Velikoj Britaniji, sa premijerom Borisom Džonsonom koji je odbio da podnese ostavku na mesto lidera i premijera konzervativaca uprkos tome što je izgubio poverenje značajnog broja visokih ličnosti u svojoj stranci.

Na korporativnom frontu, Telekom Italia (BIT:TLIT) će verovatno biti u centru pažnje jer je postavljen plan da odvoji svoju infrastrukturu fiksne mreže od svojih uslužnih delatnosti u pokušaju da prikupi gotovinu i smanji dugove.

Cene nafte su se u četvrtak smanjile, uglavnom stabilizujući se nakon velikih gubitaka u poslednje dve sesije, pošto se fokus vratio na temeljnu tesnu prirodu zaliha, iako strahovi oko izgleda tražnje u svetlu recesije ostaju.

SAD su u sredu uveče najavile nove sankcije Iranu u pokušaju da izvrše pritisak na zemlju Persijskog zaliva da oživi nuklearni sporazum iz 2015. Međutim, ovo ne pokazuje znake da će se preduzeti bilo šta osim učvršćivanja odlučnosti u Teheranu, čineći dodavanje iranske nafte na globalno tržište malo verovatnim u bliskoj budućnosti.

Na drugom mestu, Američki institut za naftu finansiran iz industrije izvestio je da su američke zalihe sirove nafte prošle nedelje porasle za oko 3,8 miliona barela, a trgovci će kasnije na sednici tražiti objavljivanje podataka vlade SAD za potvrdu stanja domaćih zaliha nafte i goriva.

Fjučersi američke sirove nafte trgovali su se za 0,1% niže na 98,45 dolara po barelu, dok je Brent ugovor pao 0,2% na 100,52 dolara.

Pored toga, fjučersi na zlato su porasli za 0,4% na 1,743,50 USD/oz, dok se EUR/USD trgovalo 0,3% više na 1,0212.

Izvor: Investing

Autor članka:

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter