POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Evropske akcije započinju četvrti kvartal sa dobitkom

Evropske akcije su započele poslednji kvartal 2023. godine sa umerenim dobitkom u ponedeljak, dok su investitori fokusirani na podatke o aktivnosti fabrika kako bi dobili uvid u zdravlje poslovanja u eurozoni.

Pan-evropski STOXX 600 indeks je porastao za 0,4% do 07:17 GMT, nakon što je završio treći kvartal sa padom od oko 2,5% u petak.

Fjučersi na Volstritu su skočili nakon što je američki Kongres kasno u subotu usvojio privremeni zakon o finansiranju, izbegavajući četvrti parcijalni zatvaranje federalne vlade u poslednjih deset godina.

Investitori očekuju podatke o proizvodnoj aktivnosti u eurozoni koji su zakazani za objavljivanje u 08:00 GMT. PMI indeks proizvodnih menadžera (PMI) HCOB, koji kompilira S&P Global, očekuje se da će u septembru biti 43,4, isto kao što je prikazano u brzinskom očitavanju.

Među pojedinačnim akcijama, Vivendi je porastao za 3,3% nakon što je Barclays unapredio francusku medijsku kompaniju na “Prekomerenu težinu”.

BAE Systems je skočio 2,1% nakon što je Velika Britanija dodelila odbrambenoj kompaniji ugovor vredan 4 milijarde funti ($4,89 milijardi) kao deo programa AUKUS sa Australijom i SAD-om za izgradnju napadačkih podmornica.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter