POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Evropske berze počele mešovito; Očekuje se nemačko Ifo istraživanje

Evropske berze su trgovale u mešovitom stilu u ponedeljak, dok su investitori razmatrali niz odluka centralnih banaka o kamatnim stopama pre objavljivanja nemačkog Ifo instituta o poslovnim uslovima, koje se pažljivo prate.

U 03:40 ET (07:40 GMT), nemački DAX indeks je trgovao 0,1% niže, FTSE 100 u Velikoj Britaniji je pao 0,1%, dok se CAC 40 u Francuskoj popeo 0,1%.

Razmatranje odluka centralnih banaka

Poslednja nedelja trećeg kvartala počinje tako što investitori razmatraju prošlonedeljne odluke centralnih banaka, koje su ponudile pomalo kontradiktorne rezultate.

Dok je američka Federalna rezerva zauzela jastog stav, ukazujući da će kamatne stope biti više nego duže, njene kolege u Britaniji i Švajcarskoj iznenadile su tržišta zaustavljanjem svojih ciklusa podizanja kamatnih stopa.

Ovo je usledilo nakon relativno mlakog tona Evropske centralne banke prethodne nedelje, što je signaliziralo zastoj u njenom ciklusu podizanja kamatnih stopa u oktobru, nakon što je podigla svoju glavnu kamatnu stopu na rekordnih 4%.

Predsednica ECB-a, Christine Lagarde, trebala bi govoriti kasnije tokom sesije, i investitori će tražiti više tragova da pokaže da je centralna banka evrozone završila sa podizanjem kamatnih stopa.

Njen kolega Francois Villeroy de Galhau izjavio je ranije u ponedeljak da je ECB stigla do tačke gde treba da bude oprezna pri podizanju kamatnih stopa, i trebala bi da pokuša da izbegne oštar pad ekonomije.

Istraživanje nemačkog Ifo instituta o poslovima

Zdravstvo Nemačke, dominantne ekonomije u evrozoni, glavna je briga, i investitori će pažljivo pratiti Ifo institut nemačkih poslovnih uslova za septembar, koji će biti objavljen kasnije tokom sesije.

Preliminarni podaci o potrošačkim cenama za septembar u bloku, koji se očekuje na kraju ove nedelje, takođe će sigurno biti na listi za praćenje investitora.

Aviva kupuje AIG-ov posao u Velikoj Britaniji

Kada je reč o korporativnim vestima, Aviva akcije pale su za 0,4% nakon što su se složile da kupe britanski zaštitni posao AIG za 460 miliona funti.

Izvor: Investing.com

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter