POSTANI FOREX TREJDER – POGLEDAJ KURS

Pretraga
Close this search box.

Exxon Mobil povećava osnovnu platu generalnom direktoru i najvišim rukovodiocima

Exxon Mobil Corp povećava godišnju osnovnu plate svom najvišem šefu i drugim rukovodiocima za sledeću godinu, saopštila je u ponedeljak najveća američka naftna kompanija.

Komitet za kompenzacije kompanije Exxon Mobil odobrio je povećanje godišnje plate glavnog izvršnog direktora Darena Vudsa na 1,88 miliona dolara sa 1,70 miliona dolara ove godine, navodi se u podnesku.

Ketrin Mikels, koja je u avgustu prošle godine postala glavni finansijski direktor kompanije, dobiće osnovnu platu od 1,22 miliona dolara 2023.

Kompanija je takođe povećala plate svojim višim potpredsednicima od 1. januara 2023.

Osnovne plate, međutim, predstavljaju manje od 10% ukupne plate, pri čemu nagrade za akcije i bonusi čine veći udeo u onome što Exxon-ovi rukovodioci imaju u džepu svake godine.

Naftna kompanija sa sedištem u Hjustonu platila je Vudsu ukupnu kompenzaciju od 23,6 miliona dolara 2021. i 15,6 miliona dolara 2020.

Do povećanja plata dolazi jedva mesec dana nakon što je naftna kompanija zabeležila rekordnu kvartalnu dobit jer su sankcije Rusiji ove godine dovele do vrtoglavih cena nafte i gasa.

Iznenadni profit naftne industrije ove godine privukao je pažnju američkog predsednika Džoa Bajdena, koji je optužio sektor za ratno profiterstvo i rekao da Exxson zarađuje „više novca nego Bog“.

Bajden je više puta pozivao američke naftne i gasne kompanije da iskoriste svoj rekordni profit za povećanje proizvodnje i smanjenje cena pumpi za Amerikance.

Izvor: Reuters

Autor članka:

Pretraga

Podržite naš rad

Pridružite se Finansijski Putokaz zajednici i budite u toku sa svim novostima iz sveta finansija.

Najnoviji članci

Newsletter